Albert (ERC): "PSC no té autoritat ni capacitat per seguir governant Terrassa"

Com veu la situació política a Terrassa i què passarà dijous al ple?

 

La situació política a Terrassa és complexa. Ara per ara no puc dir què passarà dijous al Ple. El que si que tinc clar és que, després de la dimissió de l’alcalde i 5 dels regidors del grup municipal socialista, el PSC no té ni l’autoritat ni la capacitat de seguir governant aquesta ciutat. La posició del PSC en l’àmbit nacional només fa que deslegitimar aquest partit com incapaç per defensar l’ànima d’una ciutat, Terrassa, amb profunds valors democràtics i republicans. Creiem que tenim l’oportunitat de les oportunitats per construir una alternativa i des d’ERC-Mes ens estem escarraçant perquè es faci efectiva en el proper ple. Ara bé, l'alternativa passa per 14 vots, i tots son imprescindibles.


 

Quina és l’opció d’ERC-MEs? Hi haurà canvi? Complicat amb CUP, amb TeC, amb PDeCAT?

 

L’opció d’ERC-MES passa pel canvi a la ciutat. Ens varem comprometre amb el canvi a les eleccions, vam fer un pacte pel canvi el 2015 i hem fet oposició contundent però constructiva defensant el nostre projecte per Terrassa. Creiem que ara és el moment de fer aquest canvi efectiu a través de la governabilitat. I això implica responsabilitat i generositat per part de tots. ERC-MES, TeC, Cup, PDeCAT... tots som necessaris per fer el canvi. I això no implica un canvi de sigles, implica un compromís sòlid per part de tots en trencar el continuisme del PSC, fer rutllar aquesta ciutat d’una altra manera i albirar un projecte compartit de ciutat. Com deia, per escollir un nou alcalde és necessari disposar de 14 vots, per governar els propers mesos també.


 

Passi el que passi, com albira els propers mesos de legislatura?

 

Queden 18 mesos de legislatura. Sembla poc temps però són mesos importants: la gestió directa del servei d’aigua ha de començar a funcionar, s’han d’aprovar ordenances i pressupostos, etc. És evident que amb un PSC deslegitimat, desmembrat i desnortat al govern seran 18 mesos perduts. L’alternativa ha de ser sòlida i permetre la governabilitat. I, alhora, esperem que si el PSC queda a l’oposició, assumeixi les seves pròpies mancances i no posi pals a les rodes d’una ciutat que demana canvi.

 

El tema de l’aigua tornarà a ser clau? Podria fer-se un pas enrere?

 

Les grans decisions sobre l’aigua ja s’han pres i hi ha un compromís ampli en aquesta ciutat per fer de la gestió directa de l’aigua un model d’èxit. Això no vol dir que no tocarà treballar-hi. S’hi haurà de treballar molt i se n’haurà de fer partícep la ciutadania i mantenir-la ben informada però, com a mínim per part del nostre grup municipal i, sincerament, crec que també per part de la resta, un cop la ciutat ha apostat per la gestió directa de l’aigua l’esforç per fer-la un model d’èxit serà compartit.


 

Quines són les prioritats des d’ERC avui per avui a Terrassa?

 

Com he dit abans, vam apostar pel canvi i hem intentant fer aquest canvi efectiu des de l’oposició amb línies concretes d’acció que continuarem defensant, sigui quin sigui el nostre paper al futur de la ciutat. Tenir un projecte educatiu per Terrassa és una prioritat, planificar la inclusió social  és una prioritat, la neteja de la ciutat és una prioritat o l’adaptació laboral i empresarial de la ciutat als nous i futurs reptes de la industrialització 4.0 són una prioritat... Hem impulsat i aprovat propostes en aquests àmbits des de l’oposició i, d’arribar al govern treballarem per fer-les una realitat.

                                                                                  


Isaac Albert es veu guanyant les eleccions de 2019?

 

Parlar ara de les eleccions de 2019 és renunciar als propers 18 mesos de vida a aquesta ciutat. La confiança a les urnes es guanya amb la feina d’avui. Treballem, des d’on sigui, però treballem per fer-nos mereixedors de la confiança de cada un dels vots que ens van atorgar l’any 2015. El 2019 ja arribarà.

 

I qui perdrà o desapareixerà el 2019 i qui pujarà?

 

Doncs molt fàcil, com acabo de dir, perdran els que pensin més en el 2019 que amb els electors a qui representen avui a l’Ajuntament de Terrassa.

 

Quina opinió li mereix l’empresonament de Josep Rull? El coneix i se l’aprecia.

 

L’existència de presos polítics a ple Segle XXI a dins la Unió Europea em sembla un fet tan bèstia i incomprensible que es fa difícil de païr. Que entre els empresonats s’hi trobin amics, gent que t’aprecies personalment i des de fa anys com el Josep Rull (i no només el Josep, l'Oriol o el Carles especialment), hi atorga un punt de tristesa indescriptible. Que el Josep sigui terrassenc, com el Lluis (Puig) que ara està a l’exil·li, també trobo que és un punt que la política local no pot desdir. Tenim dos veïns, dos amics, presos per les seves idees, per haver fet el que s’havien compromés amb la ciutadania. Tots els ciutadans i partits terrassencs, siguin del color que siguin, haurien de maldar i treballar pel seu alliberament.


 

A Terrassa veu ara per ara fractura social o possibilitat que hi sigui?

 

Rotundament no. Som la tercera ciutat del País i tenim més 200.000 persones amb pensaments i posicionaments diferents. Aquesta ciutat sempre s’ha configurat de realitats molt diverses que han conviscut, conviuen i conviuran en pau.

 

Ballart ha fet bé de plegar? Els regidors del PSC han fet bé de plegar?

 

El dia que l’alcalde va anunciar la seva renuncia, el dia abans que 5 regidors el seguissin, vuit persones van ser empresonades per les seves idees polítiques. Pocs dies abans dos dirigents d’organitzacions pacífiques havien corregut la mateixa sort, les institucions catalanes havien estat inhabilitades pel govern espanyol... i tot això amb la connivència i suport del PSC. Terrassa, una ciutat que s’ha manifestat massivament en defensa de la democràcia, no es mereixia continuar tenint un alcalde socialista. I ara, de moment, no el té. Quan un té lligat el càrrec a unes sigles i aquestes ja no el representen, la decisió que se’n desprén esdevé personal. Les seves renuncies formen part del passat. El que importa ara és el futur de la ciutat.
Comentaris

envia el comentari