El rei (o reina) Sol

En la mitologia grega, es diu que Dèdal i el seu fill Icar es van construir unes ales amb plomes i cera per escapar del laberint on els havien empresonats. A l'aproximar-se massa al sol, les ales d´Ícar es van fondre i ell va morir en l´intent. Des d'aquestes antigues civilitzacions, el SOL sempre ha estat l´astre REI i la representativitat del poder suprem en algunes religions i cultures. Si seguim viatjant en el temps fins a la poderosa França del segle XVII, el seu rei aleshores, Lluís XIV, va adquirir el nom de "Le Roi Soleil" (el Rei Sol) amb 15 anys, després de representar a Apol·lo, el déu grec del sol en una obra de teatre. Va regnar a França durant setanta-dos anys: el regnat més llarg de cap monarca europeu d'un país dels "grans". Va aconseguir crear un estat centralitzat i absolutista, exemple del que es va anomenar "despotisme il·lustrat". 

 

Arribant als temps actuals, en el món hi ha uns 40 estats monàrquics, amb Rei, Reina, o Prínceps, dels quals 12 són a Europa (Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Liechtenstein, Luxemburg, Mònaco, Noruega, Països Baixos, Suècia, Gran Bretanya, Ciutat del Vaticà i Andorra), amb diverses atribucions sobre els governs dels seus estats. En l'àmbit popular, la denominació reial (rei/reina) ha estat utilitzada en termes esportius, culturals, musicals per denominar als millors en la seva especialitat, com podríem citar els casos d´Elvis (Rei del Rock), Madonna (Reina del Pop), Messi (Rei del Futbol), Schumacher (Formula 1), Márquez (Moto GP), Nadia Commaneci (Gimnasta), entre molts altres ben coneguts.

 

En les famílies, els reis o reines acostumen a ser els petits nouvinguts quan neixen; fins i tot algun/es fins i tot arriben a lluir aquest sobrenom durant molts anys de la seva vida. A nivell més professional i de gestió, és probable que molts coneixem exemples recents en governs, institucions públiques, partits polítics, i empresa en els quals trobem figures "reials" amb molt de poder, atorgat realment o assumit directament per la persona si és el seu propi EGO el que dirigeix les seves actuacions.

 

Comparteixo aquí, els 4 simptomes que poden ajudar a identificar possibles "Rei Sol" al nostre voltant, i estar millor preparats per gestionar-ne les seves accions i/o reaccions:

1/ Tenen una molt alta voluntat de perpetuar-se en el poder, sense donar mai pas a cap altre persona del seu equip. No anomenen cap succesor clar, no deleguen eficientment, aproben normes que els permitin succeir-se a sí mateixos.

2/ No accepten a persones amb opinions o criteris diferents als seus en el seu equip i voler callar-los, o fins i tot "eliminar-los"

3/ Tenen reaccions incontrolades, fins i tot fora de to, en moments en què se senten "amenaçats" en el seu ego o en la seva capacitat d´imposar el seu criteri.

4/ Trets de personalitat dual, a vegades tirant a malaltissa -episodis de bipolaritat- que els fan fer accions infantils per aparèixer davant dels altres com a persones més properes i emotives, que realment no són. En l'àmbit de management diuen que els/les millors líders són els qui s´adapten a l´equip que tenen i no intenten fer-ho a l´inrevés, tractant que sigui el seu equip el qui s´adapti a ells/elles. Imposar, gràcies al seu poder, la seva pròpia forma de veure les coses i els mateixos criteris, sense tenir en compte els dels seus equips, és una forma absolutista de gestionar, i pot ser igual de mal aplicada a un país, una entitat pública, una empresa, un equip o una família.

 

Finalment, si tant nocius son les dinàmiques dels reis/reines del tipus "SOL", que podem fer diferent per a canviar la dinàmica quan treballem amb ells o per a ells? Personalment, us recomano aquests tres passos:

1/ Aprendre a identificar-los i desenmascarar-los, possant-los davant del mirall quan actuin amb prepotència, impossant el seu criteri i sense escoltar-nos

2/ Protegir-nos, perquè no ens facin mal (psicològicament o física) individualment. El millor consell en aquest cas és que quan ens hi enfrontem dialècticament no estiguem mai sols i ho fem en presència de terceres persones 3/ Compartir informació, comunicar-nos millor i col·laborar entre nosaltres, sempre en equip Vull acabar aquesta breu reflexió amb un missatge positiu per a tots/totes: el temps i les seves pròpies actuacions errònies acaben fent que la gran majoria de directius, empresaris, polítics, persones del tipus "Rei Sol", es quedin SOLS, sense amics, ni persones a càrrec, ni res de valor. És ben curiós que els tipus SOLS es quedin al final SOLS,... oi? La gran potència del llengüatge!
Comentaris

envia el comentari