La Fàbrica i magatzem Marcet i Poal de Terrassa, maó vist

La fàbrica es va construir en substitució d'una anterior, destruïda per un incendi

Fàbrica Marcet i Poal a Terrassa
Fàbrica Marcet i Poal a Terrassa | Alba Herrera

Tot passejant per la Rasa, si aixequem el cap i la vista, descobrirem un edifici industrial format pel magatzem i una nau industrial, emplaçat als terrenys de l'antic vapor de La Compañía. Es tracta de Fàbrica i magatzem Marcet i Poal (1914 - 1920), entre els carrers del Pantà, 10, i de la Rasa, 24.

Del magatzem destaca la decoració ceràmica de la cornisa i l'ús de l'estètica modernista en balcons i reixes, obra de l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí.

Exterior del magatzem i fàbrica Marcet i Poal
Exterior del magatzem i fàbrica Marcet i Poal | Alba Herrera

 

  

La fàbrica, construïda en substitució d'una anterior, destruïda per un incendi, presenta les característiques de l'arquitectura industrial de Lluís Muncunill: els murs de maó vist amb elements decoratius del mateix material, el frontó triangular superior i les faixes que delimiten les grans obertures.

És un edifici industrial cantoner de dues plantes, amb coberta a dues aigües. Utilitza el maó vist com a element bàsic de construcció i d'ornamentació, encara que d'una manera sòbria. Els finestrals, d'arc rebaixat, al primer pis s'agrupen de dos en dos, separats per finíssims envans que semblen més aviat mainells. Les façanes són molt planes i presenten incorporació d'elements classicistes.

El magatzem és la part més antiga de l'empresa tèxtil, i és una obra de Josep Maria Coll i Bacardí del 1914; actualment, allotja el Patronat Municipal d'Educació. La fàbrica és una ampliació tardana de Lluís Muncunill del 1920, on destaquen els trets més característics de la seva arquitectura; ha estat transformada en l'escola Lanaspa. L'edifici fou remodelat l'any 1992.

Vista de la fàbrica des del carrer Pantà
Vista de la fàbrica des del carrer Pantà | Alba Herrera

 

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la tot el que passa a Terrassa i voltants? i sobre la covid? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram
TENS TWITTER ? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre tot el que passa a Terrassa i comarca? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Twitter

Comentaris

envia el comentari