El convent de Terrassa que va dibuixar Lluís Muncunill

Tant el convent com la capella, situada a la cantonada dels carrer del Concili Egarenc i del Pintor Fortuny, són obra de l'arquitecte Lluís Muncunill
Convent de les Josefines | G.E.

El convent de les Germanes Josefines, també conegut com la Casa del Malalt, és un edifici del municipi de Terrassa, situat al barri de la Cogullada, protegit com a bé cultural d'interès local. Per la majoria d'egarencs, es tracta d'un edifici que acull una residència d'avis. Però la seva història és molt més rica, i la seva arquitectura molt més bella. Pot ser una de les coses que més poden sorprendre als visitants o turistes és que dins d'aquest equipament, que ocupa tota una illa de cases (Concili Egarenc, on hi ha l'entrada principal, Pintor Fortuny i Pintor Torres; i pati tapiat al darrere, que dóna al carrer de Lavoisier) s'hi amaga un refugi antiaeri. Construït durant la Guerra Civil espanyola, el soterrani del convent es va utilitzar aleshores per donar aixopluc als residents i veïns en els pitjors moments. Actualment, aquest refugi es troba ben conservat i dues vegades l'any es pot visitar gràcies a les rutes guiades que organitza l'Ajuntament de Terrassa.

Pel que fa a l'arquitectura, cal dir que el convent té forma d'ela, tancat el cos rectangular de l'església en l'ala més llarga. Totes les obertures estan agrupades de dues en dues, formant un arc apuntat. La verticalitat marcada per les finestres contrasta amb l'horitzontalitat de la cornisa i la imposta. Dins de l'església en destaca una successió d'arcs parabòlics sobre els quals descansen voltes de revoltó de clara influència gaudiniana. A més, hi ha pintures d'època posterior als murs interiors.

 

Ressaltar que tant el convent com la capella, situada a la cantonada dels carrer del Concili Egarenc i del Pintor Fortuny, són obra de l'arquitecte Lluís Muncunill. I com a apunt històric, dir que es coneix també com la Casa del Malalt perquè l'activitat de les Germanes Josefines de Girona, instal·lades a Terrassa el 1878, era la cura de malalts. L'edifici del convent va ser finançat per subscripció pública i per les donacions de l'industrial Alfons Sala i Argemí; es va inaugurar l'any 1901. La capella és una obra posterior, del 1906.