La gran transformació d'un tram del carrer Sant Llorenç

Als anys 90 aquest vial va veure desaparèixer dos grans vapors i reconvertir-se en un passeig amb dos equipaments educatius
El carrer de Sant Llorenç (ara passeig de les Lletres) l'any 1990
El carrer de Sant Llorenç (ara passeig de les Lletres) l'any 1990 | AMAT

 

No fa tant d'aquesta imatge per dir-ne antiga però de ben segur que hi haurà molts egarencs que no sabran on és o que en tindran un record vague. Una petita pista és que s'encara cap al nord, amb la Mola al fons. Estem parlant del que l'any 1990 era el carrer Sant Llorenç però que actualment és el passeig de les Lletres. Ha patit amb menys de trenta una transformació radical. Allà on hi havia el Vapor Galí i la fàbrica Torredemer ara s'hi alça la Biblioteca Central de Terrassa, a una banda, i l'Institut Montserrat Roig a l'altra. També enormes blocs de pisos a banda i banda. 

 

Segons recull en el seu bloc Joaquim Verdaguer, després de 28 anys de gestions, reclamant terrenys públics, l’any 1966, l’Ajuntament de Terrassa va portar a terme, en un sol dia, la demolició dels coberts i altres edificacions, deixant el carrer amb una amplada de 20 metres. Durant anys, la part central va quedar com a pàrquing amb un vial a cada banda de pujada i baixada.

 

 

L’any 1990 va tancar la fàbrica Torredemer i, sis anys després, el Vapor Galí. Les dues grans àrees industrials es van requalificar com a zona residencial deixant lliures dos espais per serveis: a la dreta, l’Institut Montserrat Roig i l’altra banda, després de recular les façanes per aliniar-les amb el carrer de Pantà, es construir la Biblioteca Central. L'ampli bulevard que va quedar al mig, l'11 desembre 1997 se li va canviar el nom de carrer de Sant Llorenç, pel de Passeig de les Lletres. La Biblioteca Central que es va inaugurar el 10 de maig de 1998, es va construir de nova planta obra de l’arquitecte Josep Llinàs Carmona.

 

Aspecte a posteriori de la demolició de les fàbriques al passeig de les Lletres
Aspecte a posteriori de la demolició de les fàbriques al passeig de les Lletres | AMAT

 

Sobre el Vapor Galí, com a curiositat, dir que a l'illa que ocupa avui l'INS Montserrat Roig i els blocs d'edificis, estava format per diverses naus de planta rectangular disposades de manera perpendicular i paral·lela, amb planta baixa o planta i un pis, i cobertes de teula de dos vessants. Constava de tres grans naus, separades per passadissos, amb frontis al carrer de Sant Leopold, i tres naus més que donaven al carrer de Cervantes. Les obertures eren, en general, d'arc rebaixat. El conjunt va anar experimentant diverses modificacions en funció de les necessitats d'ús.

 

Pel que fa a la fàbrica Torredemer avui en dia només en queda el nom, ja que se li va donar a un dels edificis més peculiars i reconeixibles de la ciutat. Es troba situat a la part tocant al passeig 22 de juliol, i té unes característiques que el fan singular gràcies a l'obra feta per l'arquitecte Eduard Broto. És un edifici sinuós, de forma ondulada.