Terrassa avalua punts poc accessibles a la zona universitària

Ajuntament i estudiants de la UPC utilitzaran el "Mapathon", un sistema de geolocalització que permet recollir informació essencial de la via pública

Més de 100 estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i de l’Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (Escola Universitària d’Infermeria de Terrassa) (EUIT), juntament amb persones amb discapacitat diferent o amb mobilitat reduïda, tècnics municipals i regidors de l’Ajuntament, participaran el proper dimecres, 20 de novembre, de 12 a 15 h, a la primera ‘Mapaton’ que es realitza a la ciutat de Terrassa. Els participants es distribuiran en grups de cinc persones que recorreran a peu, durant tres hores, els carrers de la zona universitària de Terrassa, amb un sistema de geolocalització que duran als seus telèfons mòbils i realitzaran una valoració conjunta del grau d’accessibilitat de l’espai públic.

 

La ‘Mapathon’ és una activitat col·laborativa de curta durada (màxim 3 hores) que permet recollir informació sobre l’accessibilitat d’un espai determinat a través de la participació d’un grup nombrós que, mitjançant un dispositiu mòbil i a través de les xarxes socials, geolocalitza punts clau en un mapa. Els resultats són visibles en temps real, via web. La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha creat i comparteix la tecnologia per fer-ho possible, per primer cop a Terrassa, amb la participació desinteressada d’estudiantat universitari de la ciutat.

  

  

  

Gràcies a un software desenvolupat per la UPC, els participants podran marcar en un mapa on line els punts crítics que impedeixen l’accessibilitat a les persones amb capacitats diverses als carrers de la zona i ho compartiran a la xarxa social Twitter. Fruit d’aquest treball de camp s’obtindrà informació sobre punt crítics que complementarà la que ja disposa l’Ajuntament sobre el grau d’accessibilitat dels carrers de Vallparadís-Universitat.

  

  

  

En el cas de l’accessibilitat, Núria Tomàs, directora de la Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC, i una de les impulsores d’aquesta ‘Mapathon’, considera que la iniciativa “a més de ser molt innovadora i singular, ens mostra del que és capaç la tecnologia quan la posem al servei de les persones d’una manera tan concreta i per a una finalitat tant necessària. I és que a partir d’ara, l’Ajuntament compta amb la solidaritat dels universitaris de la ciutat i d’una eina amb la qual millorar de manera efectiva la qualitat de vida de les persones amb capacitats diferents”.

 

 

Facilitar itineraris

 

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, explica que "des de l’Ajuntament fa molts anys que treballem de la mà de les entitats de persones amb discapacitats diverses per avançar cap a una Terrassa per a totes les persones, sempre sota el paraigües del Pacte Terrassa per l'Accessibilitat Universal". Melgares afirma que “organitzar i participar en iniciatives com la ‘Mapathon’ és interessant perquè els agents diversos que actuem i fem servir l’espai públic compartim l’experiència de trobar-nos amb les dificultats que presenta la nostra ciutat per a aquests col·lectius i siguem així plenament conscients a l’hora d’abordar el tema”, i apunta que “des de l’Ajuntament volem contribuir a que els i les joves amb capacitats diverses o amb mobilitat reduïda es puguin quedar a estudiar a la universitat de la nostra ciutat. Per això els hem de facilitar tant itineraris accessibles fins a la zona universitària com l’accessibilitat als espais interiors de les universitats i garantir-los plena autonomia personal”.

 

Per part seva, Jordi Dueso, membre de la Comissió d’accessibilitat del Pacte Terrassa per l’Accessibilitat Universal i membre de l'associació 'Prou Barreres' afirma que "les persones que hem de fer de servir mitjans diferents dels habituals per traslladar-nos per la ciutat som les primeres interessades en iniciatives com aquesta sobretot perquè els participants puguin adonar-se de les dificultats que ens trobem en els nostres recorreguts diaris. Aquest treball transversal entre estudiantat, persones usuàries, responsables polítics i personal tècnic és imprescindible per avançar cap a una ciutat inclusiva i accessible".

  

  

La realització d’aquesta primera ‘Mapathon’ de Terrassa compta amb el suport dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.