La majoria de senglars albirats a Terrassa, morts en ser atropellats

Senglars a Les Martines
Senglars a Les Martines | Joaquim Gràcia

En aquest primer semestre de l’any, fins al 25 de juny, la Policia Municipal de Terrassa ha registrat 13 comunicacions d’albirament de senglars a la via pública, la majoria dels quals corresponen a comunicacions per la presència d’animals morts per atropellament. Per mesos, es van comptabilitzar els següents: 3 al gener; 2 al febrer; 2 al març, 1 a l’abril, 3 al maig i 2 més al juny.

El nombre de queixes no fluctua des de 2017, amb una mitjana de 25 albiraments l’any. Els porcs senglars són animals que no tenen predadors i que identifiquen els espais humanitzats com àrees segures on aconseguir els aliments amb facilitat, ja sigui en contenidors de residus, papereres o directament ofert per les persones, situació que cal evitar perquè els hi fa perdre la seva condició salvatge. Per això, la seva presència en àrees urbanes i periurbanes és habitual. Surten per buscar aliment i això genera incidències com accidents de trànsit, destrosses a parcs, jardins i mobiliari urbà, contenidors tombats i també atacs esporàdics a animals domèstics. Segons el Programa de Seguiment de Senglar (2018-19), al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt hi havia una densitat de 6-9 senglars per km2 , una xifra moderada, si tenim en compte que les més altes es registren al nord est de Catalunya i les més baixes a l’oest i sud. Actualment, la Generalitat té comptabilitzada una població de 190.000 senglars a Catalunya.

L’increment de població respon, fonamentalment, a la inexistència de depredadors, a la seva gran adaptabilitat i a l’augment de cries nascudes arran de l’encreuament amb altres espècies, com els porcs vietnamites i els porcs de granja. Això fa que en lloc de les 4-6 cries que poden parir a l’any els senglars autòctons s’enfilin fins a les 10-12 que poden gestar les femelles creuades. Per aquest motiu és important no alliberar aquest tipus d’animals als entorns. Els consells per la ciutadania se centren a evitar moviments o sorolls bruscos si es troben molt a prop de l’animal, perquè ho podrien interpretar com una amenaça directa; a no apropar-se ni tampoc tocar-los i no alimentar-los, perquè així perden la por a les persones. També aconsellen comprovar que els contenidors quedin ben tancats, lligar els gossos davant la presència d’un porc senglar i conduir amb precaució, perquè poden travessar la carretera i provocar un accident.

Participació en l’estudi de contracepció 

Terrassa, Matadepera, Vacarisses i Sant Cugat són els municipis de la comarca que, junt amb la Diputació de Barcelona, participen en la prova pilot d’immunocontracepció de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb l’objectiu de buscar solucions alternatives al sacrifici animal. La Junta de Govern de l’Ajuntament de Terrassa va aprovar al maig la renovació d’aquest conveni per estudiar alternatives a les batudes, que no es contemplen com una bona eina perquè desestructuren les poblacions i afavoreixen la reproducció de les femelles joves.

Aquest projecte d’investigació busca avaluar l’efectivitat d’un tractament que eviti la reproducció de senglars urbans i periurbans. Aquest tractament implica l’administració d’una vacuna contraceptiva que fa reduir els nivells de progesterona a les femelles i de testosterona en els mascles per evitar l’augment del nombre d’exemplars que formin grups de senglars adaptats a l’entorn urbà.

Els resultats acumulats fins al moment indiquen que els efectes de la vacuna allarguen més la seva durada en el temps en individus joves, tal com apuntaven les primeres observacions. Després de dos anys d’activitat discontinua per avaluar l’efectivitat d’un producte immunocontraceptiu en senglars capturats dins les zones urbanes, s’han vacunat 90 animals, mascles i femelles, de diferents edats. D’aquest total de 90 animals, s’ha aconseguit tornar a capturar el 55%. La situació de crisi sanitària ha fet aturar momentàniament el treball de camp i s’espera reprendre l’activitat de seguiment i mostreig el més aviat possible.

Més informació