L'Ajuntament demana col·laboració per controlar el mosquit tigre

Terrassa participa un any més en el projecte de l'App Mosquito Alert

Un exemplar de mosquit tigre
Un exemplar de mosquit tigre | Europa Press

La campanya municipal de vigilància i control del mosquit tigre coincideix, enguany, amb la crisi sanitària de la Covid-19. Les pluges d’aquests últims dies poden afavorir que en llocs d’acumulació d’aigua creixin les primeres larves. Per això, des de l'Ajuntament informen que una de les mesures preventives més importants per evitar la seva proliferació és eliminar aquests punts, per la qual cosa "és essencial la col·laboració ciutadana". El Consistori afirma que ja realitza les actuacions "necessàries" per fer el control i seguiment en els espais públics, embornals, fonts públiques i cementiri, que són els punts de cria més productius d’aquest insecte. Les persones que detectin possibles punts de cria poden contactar amb el servei de Protecció de la Salut, del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament.

L’objectiu de la campanya municipal és lluitar contra el mosquit tigre perquè també és transmissor dels virus Zika, Dengue i Chikungunya, que poden provocar malalties d'origen tropical que es contrauen per la picada dels mosquits femella infectats. Aquest insecte, originari del sud-est asiàtic, es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004 i se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica de dia. Per aquesta raó, cal evitar la seva proliferació amb la detecció i revisió periòdica dels llocs on es reprodueixen. Algunes de les recomanacions de caràcter preventiu són:

- Buidar i posar sota cobert els objectes en els quals es pugui acumular aigua (gerros, galledes, plats d’animals domèstics, plats sota els testos...) i evitar la seva inundació. En el cas d’elements fixos, cal eliminar qualsevol cúmul d’aigua.

- En recipients destapats (per exemple, bevedors per a animals) cal que l’aigua es renovi dos cops per setmana, com a mínim.

- Les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades han d’estar netes de restes vegetals i els embornals dels patis han d’estar nets.

- Mantenir en condicions higienicosanitàries òptimes les piscines, basses i estanys.

- Evitar qualsevol acumulació d’aigua que es pugui trobar als subsòls dels habitatges.

Terrassa i el projecte Mosquito Alert

 

Per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Terrassa participa en el projecte Mosquito Alert on la ciutadania pot comunicar a través d’una App, que es pot descarregar al web http://www.mosquitoalert.com/ca/, les seves observacions i contribuir, així, a millorar el seguiment, estudi i control del mosquit tigre i del mosquit de la febre grogra. Només cal que, en cas de detectar algun exemplar o punts d’aigua estancada, les persones facin una fotografia i l'enviïn a través de l’aplicació mòbil en aquesta plataforma d’alerta ciutadana que investiga i controla l’expansió d’aquests insectes. Les dades generades són útils per la ciència, ja que permeten estudiar la distribució geogràfica i la seva estacionalitat durant tot l’any.

Els experts de Mosquito Alert recorden, enguany, que els mosquits del gènere Aedes no tenen la possibilitat de transmetre el virus SARS-CoV-2 que provoca la Covid-19 i que el fre al turisme pot reduir els casos importats de Dengue, Zika o Chikungunya.

  

  

Per a més informació: https://www.terrassa.cat/el-mosquit-tigre

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la tot el que passa a Terrassa i voltants? i sobre la covid? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram
TENS TWITTER ? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre tot el que passa a Terrassa i comarca? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Twitter

Comentaris

envia el comentari