VÍDEO | Coneix la medicina de l'estil de vida

T'ho explica el Dr. Carles Maristany, d'Àptima Centre Clínic de MútuaTerrassa

El Dr. Carles Maristany és metge d’Àptima Centre Clínic. Especialista en cirurgia general i coloproctologia. Certificat en nutrició, obesitat i esport  i membre de l’American Society of Lifestyle Medicine.

Què és la Medicina de l’estil de vida?

La medicina d’estil de vida és la prescripció mèdica de pautes saludables quotidianes basades en l’evidència mèdica. És a dir, una prescripció mèdica que inclou: una pauta alimentària on predomina  una dieta basada en aliments vegetals, activitat física regular, son reparador, control de l’estrès, evitació de substàncies de risc i connexió social positiva, com a modalitat principal, lliurat per metges formats en aquesta especialitat per prevenir, tractar i sovint revertir malalties cròniques.

La medicina de l’estil de vida és un àmbit de pràctica diferent de la medicina convencional?

No, la medicina de l’estil de vida és en realitat el fonament de la medicina

convencional. Gairebé totes les directrius de la pràctica clínica per a les principals malalties cròniques donen suport a Lifestyle Medicine com a primera línia de tractament. Com a professionals de la salut creiem que ens hem de centrar tant en la medicina de l’estil de vida com en els medicaments i els procediments.

Per què la medicina de l’estil de vida és essencial per a la salut i l’atenció

sanitàries sostenibles?

L’augment de les tendències en malalties cròniques i la despesa sanitària relacionada als Estats Units i en molts altres països és insostenible. Només la diabetis tipus 2 és una pandèmia mundial que s’acosta amb incalculables conseqüències. 

 

Dit això, hi ha bones notícies!

 

La bona notícia és que el 80% o més de la despesa sanitària al món occidental està lligada al tractament de les afeccions arrelades a estils de vida no saludables. Les malalties i afeccions cròniques, com ara hipertensió, malalties del cor, ictus, diabetis tipus 2, obesitat, osteoporosi, múltiples tipus de càncer, es troben entre les condicions de salut més freqüents, costoses i que es poden prevenir.

 

La medicina de l’estil de vida és un enfocament basat en l’evidència científica que té per objectiu prevenir, tractar i fins i tot revertir les malalties a través de la substitució de les conductes poc saludables per d’altres conductes positives, com menjar de forma saludable, estar físicament actiu, controlar l’estrès, evitar l’abús de substàncies de risc, mantenir un son adequat i tenir un fort sistema de suport social.

Veiem els aspectes més importants:

• NUTRICIÓ: l’aliment és medicina. Trieu aliments bàsicament vegetals sencers, rics en fibra i densos en nutrients. Verdures, fruites, mongetes, llenties, cereals integrals, fruita seca i llavors.

• EXERCICI: l’activitat física regular i constant que es pot mantenir diàriament al llarg de la vida com caminar, fer jardineria, flexions i estiraments és una variable essencial de l’equació de la salut òptima.

• DORMIR: la falta de son o la mala qualitat del son pot provocar que el sistema immunitari es vegi afectat de forma negativa. Cal identificar les conductes dietètiques, ambientals i d’adaptació per millorar la salut del son.

• ESTRÈS: l'estrès pot conduir a millorar la salut i la productivitat o pot provocar ansietat, depressió, obesitat, disfunció immune i molt més. 

Des de la Medicina de l’estil de vida ajudem els pacients a reconèixer les respostes negatives a l’estrès, identificar mecanismes per afrontar-lo i proposem tècniques de reducció de l’estrès que milloren el benestar.

• ABÚS DE SUBSTÀNCIES: els perills ben documentats de qualsevol consum additiu de substàncies poden augmentar el risc de molts càncers i malalties del cor. Entre els comportaments positius que milloren la salut estan el cessament del consum de tabac i la limitació de la ingesta d’alcohol.

• RELACIONS: la connexió social és essencial per a la resistència emocional. Els estudis demostren que l'aïllament s'associa amb un augment de la mortalitat. Tenir en compte l’entorn de la llar i la comunitat dels pacients millora la salut general.

 

En resum,  els valors i propostes de la medicina de l’estil de vida seran:

• Educar, orientar i donar suport als canvis de comportament positius.

• Els principals eixos de treball basats en l’evidència científica son: cercar una nutrició el més òptima possible, la gestió de l'estrès, el son de qualitat i  l'activitat física.

 • Fomentar la participació activa del pacient per fomentar la seva autonomia i control intern.

 • Tractar les causes subjacents de les malalties que es  relacionen amb l'estil de vida.

•  Considerar l’entorn de la llar i la comunitat del pacient.

Com a promotors de la salut els metges hem de treballar per ajudar les persones a seguir un patró de vida funcional i favorable, hem de tractar de prescriure menys medicaments i promoure el millor estil de vida per afavorir la salut que ens mereixem.

 

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la tot el que passa a Terrassa i voltants? i sobre la covid? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram
TENS TWITTER ? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre tot el que passa a Terrassa i comarca? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Twitter

Comentaris

envia el comentari