Tiroides: mites i realitats

Aida Orois i Carme Quirós, metgesses adjuntes del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa

 

Mira la conferència sencera del Dijous de Mútua fent clic AQUÍ

 

Què és la tiroides  i quina funció té? 

La tiroides és una glàndula situada en la zona anterior del coll tant en homes com en dones és l’encarregada de secretar les hormones tiroïdals. Aquestes hormones tenen múltiples funcions en l’organisme entre les quals podem destacar el desenvolupament cerebral del fetus, la regulació del metabolisme tant en repòs como dels aliments que ingerim, així com la regulació del metabolisme dels ossos i de la freqüència cardíaca.

 

Quins són els problemes que pot causar la tiroides? 

La glàndula tiroide pot presentar dos tipus de problemes:

D’una banda, els que afecten a la funció de la pròpia glàndula, és a dir a la fabricació de les hormones tiroïdals. En concret, pot presentar un hipotiroïdisme: la tiroides fabrica una quantitat insuficient d’hormones i molt sovint s’ha de prendre medicació per a compensar-ho. Una altre afectació és l’hipertiroïdisme: producció excessiva d’hormones, que habitualment requereix d’un tractament mèdic per a frenar-la i en ocasions d’una cirurgia o ràdio iode. 

 

D’altre banda, la glàndula tiroide pot presentar problemes que afecten a la seva  estructura i forma. Es parla de goll quan la tiroide és més gran del normal. En ocasions està difusament augmentada de mida i en d’altres, l’augment es deu a la presència d’un o més nòduls. Normalment, es fa un seguiment i en cas hi hagi un nòdul molt gran, molest o maligne (més del 90% dels nòduls tiroïdals són benignes) el tractament és la cirurgia.

 

Quins símptomes poden donar?

En el cas de l’hipotiroïdisme els pacients expliquen  alguns símptomes como cansament, lentitud, tendència a guanyar pes, alteracions a les menstruacions, caiguda del cabell, ungles fràgils, estrenyiment, etc.  Les persones amb hipertiroïdisme acostumen a notar palpitacions, tremolor, tendència a perdre pes, nerviosisme, insomni…i també cansament o alteracions menstruals. 

Els pacients que presenten nòduls de tiroides o goll poden notar algun bony a la cara anterior del coll. Quan els nòduls o el goll són molt grans podrien notar raspera, canvis en la veu, pressió en el coll, molèsties per empassar, etc.  

 

Com es diagnostica?

En els pacients en què hi ha sospita d’alguna malaltia de la glàndula tiroide, les proves diagnòstiques més importants són: una anàlisis de sang i, de vegades, es realitza també una ecografia del coll. En funció dels resultats, es veurà si està indicat algun tractament, de vegades és suficient amb mantenir un control mèdic i comprovar l’evolució. 

 

Alguns mites en relació a la patologia de la tiroides. 

Els problemes de tiroides s’associen amb el sobrepès i l’obesitat.

Donat que les hormones tiroïdals intervenen en el control del metabolisme, quan hi hagi una situació d’hipotiroïdisme,  és a dir, que la tiroides funcioni per sota de la seva normalitat, això afavorirà que es guanyi pes, al contrari, quan el problema sigui un hipertiroïdisme, és a dir, que la tiroides funcioni més del que és normal, s’afavorirà la pèrdua de pes. Tanmateix, els nòduls o el goll, per si mateixos, si la funció tiroïdal és normal no tindran cap repercussió en el pes. A més a més, quan l’hipo o l’hipertiroïdisme estan tractats correctament, tampoc tindran cap implicació en el pes.

 

Els problemes de tiroides afecten només a les dones.

Encara que la majoria de patologies que afecten la tiroides són més freqüents en les dones totes elles poden aparèixer en ambdós sexes. 

 

Les dones amb hipotiroïdisme no poden quedar-se embarassades i/o fer lactància materna. 

L’hipotiroïdisme que no es tracta pot ser causa d’una dificultat per a quedar-se embarassada. Per aquest motiu, en l’estudi inicial d’una infertilitat se sol demanar una  analítica de la funció tiroïdal. Tanmateix, quan l’hipotiroïdisme està correctament tractat aquest fet desapareix. Hem de ressaltar que les hormones tiroïdals són molt importants per al fetus en les primeres setmanes de l’embaràs, per aquest motiu les dones que tenen problemes tiroïdals haurien de comprovar que la seva funció és correcta abans de quedar-se embarassades, mitjançant unes analítiques periòdiques durant l’embaràs. Pel que fa a la lactància no hi ha cap mena de problema en relació a la funció de la tiroide. 

 

L’alimentació juga un paper important.

Un dels mites més estesos i que manifesten l’interès els pacients de tiroides és la relació entre l’alimentació i la tiroides. Hores d’ara no s’ha demostrat que hagi un aliment que pugui prevenir o curar els problemes tiroïdals. En aquest sentit, en els últims temps hi ha una certa tendència a què les persones amb patologia tiroïdal facin dietes sense gluten, però hem de manifestar que no hi ha evidència científica que demostri que aquest fet pugui canviar el curs de la malaltia. 

 

Hi ha alguns aliments com les algues o la soja, que ingerits en grans quantitats podrien interferir en l’absorció de la medicació tiroïdal. Les verdures com les cols, el bròcoli, bròquil, etc. no suposen cap problema si es consumeixen cuinades.

 

Podem concloure que el més aconsellable és fer una alimentació equilibrada i no tenir una vida sedentària. 

 

❗Notícia en ampliació. La redacció de MónTerrassa està treballant per ampliar aquesta informació. S'anirà actualitzant quan hi hagi més informació.

Podeu enviar imatges, vídeos o més informació d'aquesta notícia en curs al correu [email protected], per Facebook a monterrassa, per Twitter a @monterrassa o per WhatsApp o Telegram al N/A.