Tabac i pol·lució fan créixer la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

El servei de Pneumologia de MútuaTerrassa explica que la millor prevenció és deixar de fumar

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una malaltia pulmonar produïda per la inhalació de fum que comporta la destrucció dels pulmons i l'obstrucció dels bronquis. Tret de casos molt excepcionals -inhalació de fum de biomassa o dèficits d'algunes proteïnes- la causa principal de la MPOC és la inhalació del fum del tabac.

El símptoma principal de la malaltia és l'ofec. Aquest, en els inicis de l’afecció, s’inicia en fer esforços grans, però a mesura que avança la malaltia, és cada cop més intens fins al punt de produir-se al fer esforços mínims o fins i tot en repòs. En aquest sentit, els pacients amb MPOC -en molts casos- acaben necessitant oxigen al seu domicili. Altres símptomes de la malaltia són la tos, la producció de moc i l'opressió del pit.


 

Deixar de fumar és la prevenció més eficaç 

 

Tot i ser una malaltia no massa coneguda és la quarta causa de mort al món. Segons estudis recents, a l’Estat Espanyol mor una persona per MPOC cada vint minuts, fet que suposa un total de 29.000 defuncions a l'any. Amb una prevalença de 2,9 milions de malalts, la MPOC és la cinquena causa de mort prematura a l’Estat Espanyol i la quarta causa de mort en general (només per sota la malaltia coronària, l'Alzheimer i la malaltia cerebrovascular i per davant del càncer de pulmó).

El diagnòstic de MPOC és molt senzill, només cal una història clínica on s’evidenciï l’exposició al tabac i una prova de funció respiratòria (espirometria forçada). Durant  el tractament és fonamental deixar de fumar i quan més aviat s’abandoni aquest hàbit més probabilitats hi haurà que no progressi la malaltia.


 

Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa

 
Comentaris

envia el comentari