Per saber com actuar davant d'una aturada cardíaca

Els professionals de MútuaTerrassa t'expliquen les recomanacions que s'han de tenir en compte

Cada any a Europa, al voltant de 400.000 persones pateixen una aturada cardíaca fora de l’hospital (ACR). L’índex de supervivència de les quals és inferior al 10%.

La supervivència de les víctimes d’una ACR depèn de la reanimació cardiopulmonar (RCP) que realitza un vianant que presencia l’episodi d’aturada, així com també de la ràpida actuació amb d’un desfibril·lador (DEA). La intervenció precoç -durant els 3-4 minuts immediatament posteriors a l’aturada cardiorespiratòria- pot augmentar la supervivència de l’individu més d’un 50%.

Com reconèixer una aturada cardiorespiratòria?

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca és la interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i la circulació sanguínia espontànies com a conseqüència d'un procés patològic agut. Aquesta situació es reconeix quan hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat. 

  

L’aturada cardiorespiratòria és una emergència mèdica que requereix atenció urgent. L’inici immediat de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure i l’ús d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) pot augmentar-la encara més. El nostre servei és el responsable de formar, tant als professionals sanitaris com als ciutadans, sobre la pràctica de les tècniques de Reanimació Cardiopulmonar (RCP).

Com hem d’actuar davant d’una aturada cardíaca?

La pèrdua de consciència  i l’aturada cardiorespiratòria poden esdevenir per diferents circumstàncies. El més important en aquests casos és practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar. Es tracta de fer compressions al tòrax de la persona afectada i, si és possible, administrar aire mitjançant el boca a boca per intentar mantenir el flux sanguini al cervell, al cos i als altres òrgans vitals. Cal fer-ho fins que arribin els equips mèdics.

Podem resumir el procediment en tres passos, seguint les recomanacions de l’European Resuscitation Council i el Consell Català de Ressucitació:

COMPROVA

Garanteix que és segur apropar-se.

Comprova que la víctima no respon.

Inclina el cap enrere, eleva el mentó i comprova si respira.

Si no respira amb normalitat és necessari fer RCP.

TRUCA

Truca al 112 i segueix les instruccions que donin.

Si algú ha vingut a ajudar, demana-li que truqui al 112 per tu i que vagi a buscar un DEA.

Les compressions cardíaques són més importants per a la supervivència. No interrompre o demorar les compressions toràciques.

COMPRIMEIX

Col·loca les mans al centre del pit.

Comprimeix el pit de 5 a 6 cm. a un ritme de 100-120 compressions/min., al ritme de la cançó “Staying alive”.

Si havies après com fer-ho, dóna dues respiracions de rescat cada trenta compressions, en cas contrari comprimeix el pit sense interrupcions.

Comprimeix fort i de pressa. No et preocupis, no pots fer cap mal.

Si arriba un DEA, posa’l en marxa immediatament i segueix les instruccions.

Un cop arribin els serveis d’emergències, continua fins que et diguin que t’aturis.

Ben fet! Fer alguna cosa SEMPRE és millor que no fer res.

Per a més informació podeu consultar el següent link: Reanimació (RCP)

Dr. Baltasar Sánchez, metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva de MútuaTerrassa i president de la comissió RCP; i Sergi Mayol, cap Base del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).