La UPC impulsa nous tractaments per reutilitzar l'aigua residual industrial

L’INTEXTER i el grup MCIA de la UPC desenvoluparan noves tecnologies d’electro-depuració per als sectors paperer, químic i adober
Imatge dels dipòsits d'aigua | UPC TERRASSA

La UPC a Terrassa lidera la creació de noves tecnologies per al tractament i la reutilització d’aigua residual industrial. L’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Indutrial (INTEXTER) i el centre de recerca Motion Control and Industrial Applications (MCIA) de la UPC, ubicats al Campus de Terrassa, han posat en marxa el projecte ELDE per generar noves tecnologies per al tractament i la reutilització de l’aigua residual industrial dels sectors paperer, químic i adober. L’INTEXTER també participa en el projecte REGIREU, que avaluarà a escala pilot

  

la combinació de dues tecnologies per reutilitzar els efluents en nous processos de tintura. Els projectes compten també amb la participació de dos centres tecnològics i sis pimes i estan pressupostats en més de 4 milions d’euros.

 

 

El sector català de l’aigua factura cada any 4.480 milions d’euros i representa el 2,2 % del PIB català. L’aigua és un element fonamental per a determinats sectors industrials, pels quals és clau gestionar-ne el seu ús d’una manera eficient tant des del punt de vista ambiental com econòmic. És per això que la Generalitat de Catalunya, a través de l’agència ACCIÓ, i amb un pressupost de 12 milions d’euros, impulsa la ‘Comunitat RIS3CAT Aigua’ per generar noves tecnologies que millorin la gestió i la reutilització de l’aigua a Catalunya. 

 

En aquest context, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) lidera, amb el projecte ELDE, la creació de noves tecnologies de reutilització de l’aigua a través de l’INTEXTER i amb la col·laboració del centre de recerca MCIA, ambdós de la UPC i ubicats a Terrassa. En el projecte ELDE participen també els centres tecnològics Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i Eurecat-Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i les pimes Waterlogies, CIM Aigua, Lavola i Pere Valls.

 

Dins de la Comunitat RIS3CAT Aigua, l’INTEXTER i l’MCIA també participen en el projecte REGIREU (Recerca en Tecnologies de Regeneració d’Aigua i Gestió del Risc per la Reutilització), que té com a objectiu adquirir el coneixement i desenvolupar tecnologies innovadores que permetin la regeneració d’aigües residuals urbanes i industrials per a la seva posterior reutilització. 

 

Una de les activitats del projecte REGIREU es porta a terme en el Laboratori de Control de la Contaminació de l’INTEXTER, seu del grup de recerca ENMA, que compta amb una llarga experiència en projectes de transferència de tecnologia amb indústries de diferents sectors. Aquesta activitat, coordinada pels investigadors Mercè Vilaseca i Victor López, se centra en avaluar a escala pilot la combinació de dues tecnologies de depuració. D’una banda, les anomenades de llit mòbil MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor) que degraden la matèria orgànica de l’aigua amb la biomassa adherida en medis transportadors que es mouen lliurement, i de laltra, la tecnologia de bioreactors MBR (Membrane Biorecator), que separen els fangs de l’aigua per filtració de membranes.