Treball​ ​cooperatiu​ ​i​ ​lideratge,​ ​el​ ​duet​ ​del​ ​canvi​ ​educatiu

En el lideratge hi​ ​ha​ ​una​ ​part​ ​que​ ​ve​ ​donada​ ​i​ ​una​ ​part​ ​que​ ​s’aprèn.​ Tothom té talents i som i podem ser referents

La nostra societat és plural, diversa i amb una forta tradició dels moviments socials i col·lectius, però cada cop prenen més protagonisme els processos​ ​d’individualització​ i es primen les realitzacions personals per damunt del bé comú. No obstant, sabem que les competències interpersonals, que tenen a veure amb les habilitats socials i la construcció de relacions positives amb l'altre, es valoren cada cop més en els entorns professionals, ja que són la base per a un treball en equip eficient.

 

La microfragmentació és el risc derivat del procés d’individualització i l’educació​ ​és​ ​l’eina clau​ per generar espais de trobada positius de les veus diverses.


 

Les noves tecnologies han modificat patrons de comunicació i relació i la gent jove necessita i troba noves formes de participació. Estem immersos en la “societat de la informació i del coneixement” i per això necessitem el què avui es coneix com “lideratges compartits”.

 

Però...​ ​Què​ ​volem​ ​dir​ ​quan​ ​parlem​ ​de​ ​“lideratge”?

 

El lideratge és un procés que posa en marxa persones que assumeixen responsabilitats i causes per les quals val la pena lluitar. El​ ​lideratge​ no és​ quelcom que fem a d’altres, sinó quelcom​ ​que​ ​fem​ ​amb​ ​d’altres​. I resulta ser un fonament​ ​del​ ​treball​ ​cooperatiu​ perquè treballant de manera cooperativa enfortim la capacitat de lideratge propi i el creixement de les persones. Hem​​d’entendre​​el​​lideratge​​com​​un​​procés​​més​​ampli​​on​​tothom​​és​​protagonista


 

Aprofundim​ ​una​ ​mica​ ​més...

 

El​ ​lideratge​ ​va​ ​més​ ​enllà​ ​de​ ​la​ ​figura​ ​del​ ​líder.​ Perquè l’important és el lideratge en si i l’acció que comporta. Perquè​ ​hi​ ​hagi​ ​lideratge​, i bon lideratge, són importants les persones​ ​que​ ​hi​ ​ha​ ​al​ ​capdavant​ i les seves qualitats humanes; però també són essencials els seguidors​ i, alhora, és fonamental un bon projecte​ ​comú​. Per tant, podem considerar el lideratge com un triangle virtuós que incorpora causa, seguidors i líders. Sense que es donin aquests tres elements, no podem considerar que hi hagi lideratge.

 

És​ ​possible​ ​aprendre​ ​“el​ ​lideratge”?

 

En el lideratge hi​ ​ha​ ​una​ ​part​ ​que​ ​ve​ ​donada​ ​i​ ​una​ ​part​ ​que​ ​s’aprèn.​ Tothom té talents i som i podem ser referents, amb el nostre esforç, les nostres accions i les nostres actituds, de les persones que ens envolten, però l’element clau és construir​ ​sentit​ ​– saber cap a on anem, per què fem les coses i quina significació té el que s’està fent.


 

Però​ ​si​ ​pautem​ ​en​ ​sobremanera​ ​l’actuació de les persones els privem de viure l’aprenentatge derivat de l’error i així, es​ ​fa​ ​molt​ ​difícil​ ​desenvolupar​ ​competències​ de lideratge. Contràriament, al donar​ ​responsabilitat​ ​i​ ​confiança​ als infants i joves, possibilitem que donin un pas endavant, que pensin a llarg termini, i que entomin​ ​un​ ​repte propi​ ​que​ ​els​ ​apassionarà.

 

Què​ ​es​ ​fa​ ​en​ ​els​ ​lideratges​ ​compartits?

 

Cada​ ​persona​ ​és​ ​el​ ​seu​ ​propi​ ​líder​ i entre tots veuen quins problemes o quines oportunitats es presenten, generen una visió compartida del què volen, assumeixen responsabilitats, i promouen un treball​ ​conjunt​ ​per​ ​a​ ​afrontar​ ​el​ ​repte​ ​comú.​ ​I​ ​això​ ​és part​ ​essencial​ ​del​ ​què​ ​coneixem​ ​com​ ​a​ ​Treball​ ​Cooperatiu. Les competències​ que s’adquireixen amb aquest tipus de lideratge són coneixement, orientació a l’acció, visió i relació.

 

I​ ​després​ ​del​ ​lideratge...​ ​què?

 

Si l’acció és clau en el lideratge, la seva contrapart és la reflexió​. La revisió de les activitats que es duen a terme és fonamental per a estar segurs del que es fa, i per a prendre’n consciència. De fet, és la combinació d’ambdós eixos –acció i reflexió– la que permet treballar​ ​el​ ​creixement​ ​de​ ​la​ ​persona.


 

Del canvi educatiu tothom en parla... Nosaltres te l’expliquem! Vine el proper dijous 9 de novembre a les 20h a l’Escola Pia. Inscriu-te i parlem de Treball Cooperatiu i del concepte de Lideratge, ambdós conceptes claus per la nova època que viuran els nostres fills i filles.
Comentaris

envia el comentari