Terrassa es converteix en poblet de pescadors colpit per la tragèdia

Crònica de l'obra El pescador d'estels, dins del Premi Ciutat de Terrassa de teatre
L'avi, un dels protagonistes de l'obra
L'avi, un dels protagonistes de l'obra | Ramon Navarro

 

El grup de teatre de Calafell ens va posar en escena, al XLIV Premi Ciutat de Terrassa de teatre, una obra inèdita de Francesca Maillo, El pescador d'estels, adaptada i dirigida per Josep Melich (Argentona 1946). Mentre els espectadors anem entrant a la sala ja sentim l'olor de mar. El teló, aixecat, deixa veure un poblet pescador. Les casetes a la dreta, les barques a l'esquerra i al mig xarxes i estris de pesca. Al fons, el mar, que anirà agafant tonalitats blaves o negres segons vagin passant les hores, resultat d'una il·luminació molt acurada.

 

Una escenografia i un vestuari molt realistes que ens transporten en el temps per presentar-nos un drama familiar. En Jaume (Josep M Papiol) i la Maria (Desirée Domingo) han perdut el fill de set anys engolit pel mar mentre volia pescar un estel. Enfrontar-se a la realitat és dur i la mare no supera la mort del noi. Serà l'avi de la família, en Joanot (Josep Sans) que, amb una interpretació excel·lent, posarà el seny que falta i que amb les seves sàvies reflexions sobre la vida donarà un gir a la situació dramàtica que afecta tots els parents i veïns més propers. El final ens colpirà del tot.

 

Instants per l'amor i la tendresa a El Pescador d'estels
Instants per l'amor i la tendresa a El Pescador d'estels | Ramon Navarro

 

 

Com molt bé diu el programa de mà, el grup "dedica aquest treball a la memòria de totes les dones i homes de la Platja de Calafell que van fer de la pesca el seu mitjà de vida". I jo afegeixo: una obra on els deu personatges que formen el repartiment fan aquest homenatge a la gent de mar interpretant el text amb molta tendresa i molt d'encert.

 

La tragèdia sobrevola tota l'obra
La tragèdia sobrevola tota l'obra | Ramon Navarro

 

L'escenari reconvertit en un poblet de pescadors
L'escenari reconvertit en un poblet de pescadors | Ramon Navarro