Gran interpretació amb l'espectador enganxat fins al final

Crònica de l'obra "El Crèdit" de Jordi Galceran al Premi Ciutat de Terrassa de teatre
Dos personatges centren l'obra El Crèdit
Dos personatges centren l'obra El Crèdit | Ramon Navarro

 

Jordi Galceran (Barcelona 1964) és un dramaturg que es va donar a conèixer amb l'obra El Mètode Grönholm. Molts grups de teatre amateurs han posat en escena les seves obres sobretot per la seva temàtica actual, pels seus personatges i pel seu sentit de l'humor que sap arribar a un públic majoritari. Dos grups dels nou que han estat seleccionats per concórrer al XLIV premi Ciutat de Terrassa de Teatre han escollit textos d'aquest autor: El Crèdit que s'ha representat aquest diumenge i Carnaval que es representarà diumenge que ve.

 

La Cia 8uit de Teatre de Sant Cugat del Vallès ens va posar en escena diumenge passat a la Sala Crespi El Crèdit dirigida per Mario Fernández que alhora també fa d'actor. La història, una caricatura del sistema neoliberal, sembla aparentment senzilla: un home va a “La Caixa” (genèric de les entitats financeres còmplices d'aquest sistema) a sol·licitar un crèdit personal, però el director li denega per falta de solvència. El client no es dona per vençut i passa al contraatac. De sobte, el poder canvia de mans. Comença un diàleg d'estira-i-arronsa, de negociacions, no justament econòmiques, entre els dos personatges on queda palesa la força que té el llenguatge a l'hora de fer-nos entendre o no i crear emocions que poden aclarir les situacions o embolicar-les.

 

L'obra de Jordi Galceran, de la mà de la Cia 8uit Teatre
L'obra de Jordi Galceran, de la mà de la Cia 8uit Teatre | Ramon Navarro

 

 

L'espectador hi queda atrapat i enganxat fins al final. Un final sorprenent que posarà en valor l'amistat i la família. De tant en tant picades d'ullet del Galceran filòleg, encarnat pel client, trencaran el discurs per aclarir barbarismes que diu el seu oponent intimidant-lo una mica més. Els dos actors que interpreten aquest desafiament verbal, Siscu Ruiz, en el paper d'Antoni, el client, i Mario Fernández, com a director de la Caixa, saben fer-se seus els papers, es nota que gaudeixen interpretant-los i aconsegueixen tenir el públic expectant i amb un somriure permanent. Una interpretació magnífica al llarg de l'hora i mitja que dura l'obra i que posa en evidència, una vegada més, que els límits entre el teatre amateur i el professional són gairebé imperceptibles.

 

La Cia 8uit Teatre de Sant Cugat ha portat El Crèdit a Terrassa
La Cia 8uit Teatre de Sant Cugat ha portat El Crèdit a Terrassa | Ramon Navarro