Toni Albà: "Que el públic em rebi com li doni la gana! La llibertat d'expressió és això"

Aquest divendres representarà Audiència i-real al Pavelló Municipal de Matadepera, però no és l'única oferta teatral per a les Festes de Sant Sebastià
Toni Albà interpretant el rei Joan Carles en el seu nou espectacle
Toni Albà interpretant el rei Joan Carles en el seu nou espectacle | T.A.

 

Aquests divendres, 19 de gener, Sa Majestat Toni Albà visitarà Matadepera, amb motiu de les Festes de Sant Sebastià. Hi representarà el seu espectacle Audiència i-real. Un espectacle que aviat farà 16 anys que du pels escenaris. La cita és al Pavelló Municipal (c/ Enric Genescà, s/n), a les 22.30h. L’entrada és gratuïta, però caldrà mostrar la butlleta per al sorteig del viatge i sopar a Sant Sebastià. Qui no la tingui encara, que no pateixi, la podrà comprar allí mateix. Tampoc cal preocupar-se per l’aforament: hi haurà lloc de sobres, el pavelló té una capacitat per a més de 300 persones.

 

  

Així, doncs, gent de Matadepera i dels voltants, no us ho penseu gaire i veniu a aquesta audiència tan especial i multitudinària, amb el rei d’un país “imaginari”. Per descobrir una mica més de què va tot plegat, hem fet una breu entrevista telefònica a Sa Majestat Toni Albà. Aquí en teniu el resultat.

 

 

Com definiries el teu espectacle?

Tècnicament és cabaret. Durant una hora i dos quarts parlo directament amb el públic, trencant la quarta paret. Faig imitació, evidentment, però també paròdia, clown, sàtira política... I sobretot de bufó, que és aquell que se’n riu del poder, de la política.

 

L’espectacle demana, doncs, de la participació del públic?

Exacte, aquest és el repte. Jo tinc molts temes preparats, però mai sé com acabarà tot plegat. És un espectacle de risc perquè el públic pot fer les preguntes que vulgui. Em pregunten i jo responc. Per tant, mai sé exactament què faré. Sé com començaré, però a partir d’aquí... És un espectacle de llibertat d’expressió plena, tant per al públic com per al meu personatge.

 

Com li agradaria a Sa Majestat que el rebessin a Matadepera?

Com els doni la gana! Perquè no hi ha res millor que la llibertat d’expressió. Les paraules no maten mai a ningú. Que ho facin, doncs, com vulguin. Bé, menys a cops de pedra...

 

Sa Majestat té algun missatge per als ciutadans de Matadepera i els voltants?

Sí. Que tothom exerceixi la seva llibertat i, sobretot, la seva voluntat sense por. Perquè la democràcia és això. I que preguntin realment el que els doni la gana que jo també respondré el que em doni la gana.

 

Quina és la pregunta més insòlita que li han fet mai a Sa Majestat?

Una vegada, una senyora octogenària em va dir: “¿Majestad, a usted ya le dejan hacer esto? Crec que la senyora no tenia clar qui era jo... Potser es pensava que jo era el personatge i s’esgarrifava que anés contestant les preguntes enmig dels riures de la gent.

 

I en Toni Albà, vol dir alguna cosa?

Sí. Que vingui tothom a passar-ho bé. Perquè en aquests temps que corren, sobretot quan es fa fosc, hi ha una sensació d’amargor, de foscor, de dolor per a més de dos milions de persones. Quin desengany que hi hagi conciutadans nostres que justifiquin tot el que està passant! Com a actor intento, durant l’hora i dos quarts que dura l’espectacle, que la gent rigui, que es desfogui, que oblidi per una estona... Costa fer riure en aquests moments, però s’ha de fer. Quan pujo a l’escenari intento oblidar tot el que sento, per tal de poder animar a la gent. Juro que hi ha dies que em costa molt.

 

El diumenge 21, les Festes de Sant Sebastià ens portaran més teatre. Serà el torn de la companyia local Amics del Teatre de Matadepera, que representaran l’obra “D’aquesta aigua no en beuré”, una adaptació del text de Josep M. Folch i Torres. La cita és al Casal de Cultura (C/ Pere Aldavert, 4), a les 6 de la tarda. L’entrada és gratuïta.

 

L’Esteve Riba, un dels actors de la companyia, ens explica breument l’argument d’aquesta comèdia: “Tot passa en una notaria, on hi treballen dos passants de notari. A un d’ells li agrada molt això de casar-se. De fet, ja ho ha fet un parell de vegades i ara projecta el seu tercer matrimoni. L’altre passant de notari afirma que ell no es vol casar mai. Però l’arribada de la neboda del notari el farà canviar d’opinió”. La direcció de l’obra va a càrrec de Montse Beltrán i l’espectacle fa pujar dalt de l’escenari una dotzena d’actors i actrius.

 

Per acabar, en Guillem Montagut, de la Comissió de Festes de Sant Sebastià, ens recorda que el proper dissabte 27 de gener, a les 10.30h, es farà una visita al Parc Audiovisual de Catalunya. Serà un recorregut pels platós, els jardins i l’antic “Hospital del Tòrax”. Les inscripcions estan obertes per a dos grups de 50 persones. La visita és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament clicant aquí.

 

Eloi Falguera

Director i autor