Darrere del ‘Per Carnaval tot s’hi val’ s’hi amaguen tot tipus d’agressions envers les dones

Comunicat d'ARRAN

Ahir al matí fèiem una exigència a l’entitat organitzadora del Carnestoltes Terrassa i a l'Ajuntament per a que retiressin el cartell que s'havia escollit per anunciar la festa aquest any. Arrel del nostre tuit, les xarxes han bullit i hi ha hagut posicionaments de tots tipus i explicacions que desconeixíem de l’autor de cartell.

 

Avui, finalment, s’ha retirat el cartell. Veiem davant de tot això la necessitat de fer públiques les següents reflexions:

 

Carnestoltes és una festa que, malauradament, és sovint la reina de les agressions. Darrere del ‘Per Carnaval tot s’hi val’ s’hi amaguen tot tipus d’agressions envers les dones.


 

La intenció del cartell de fer una crítica al 155 des d’una festa popular i transgressora com és el Carnestoltes ens sembla legítima i la compartim. Creiem però, que el cartell no justifica el fi. És cert que l’art té, per a que sigui transformador, un element transgressor. Ara bé, utilitzar la cosificació de la dona per a fer-ho en una festa com Carnestoltes i en un cartell d’un espai lúdico-festiu ens sembla inacceptable.

 

En primer lloc, perquè històricament les dones han estat cosificades en cartells sota la metàfora de salvadores de la pàtria. Això bàsicament es feia per posar a la dona en el lloc que li pertocava en la societat i recordar la seva funció: reproduir-se. En segon lloc, perquè totes les intencions que hagi pogut posar l’autor no són sinó subtils coses element del cartell. I aquest, en tant que és un cartell i no una obra en un museu, no es veu acompanyat d’una explicació que pugui generar comprensió de la mateixa.


 

Aquest cartell s’hagués vist pels carrers de la Terrassa –sí, la mateixa que es pretén Ciutat Feminista- ensenyant a les dones que la seva funció al món és tenir aquest cos i deixar que les toquin per Carnestoltes. No ens podem permetre el luxe de que les persones de la nostra ciutat ho normalitzin. No podem córrer aquest risc en una societat impregnada per tot arreu per la cultura de la violació. No podem jugar amb confusions i controvèrsies quan pel fet de ser dones ens agredeixen, ens violen i ens assassinen.

 

No volem deixar de dir, però, que com a col·lectiu revolucionari, no donarem l’esquena a les festes d’arrel popular ni tampoc a l’art que pretén transgredir. A més, creiem fermament en que les dones tenen el dret a fer amb els seus cossos el que vulguin, a fer amb la seva sexualitat el que més desitgin: follar quan vulguem i amb qui ens doni la gana.


 

Seguim treballant juntes per fer una ciutat Feminista (però de debò), amb un Carnestoltes i unes festes lliures de violències masclistes.
Comentaris

envia el comentari