Terrassa i Sabadell, a la cua del PIB per habitant del Vallès Occidental

Les dues cocapitals es troben per sota de la mitjana catalana i també de la comarca, mentre que Castellbisbal se situa com a líder destacat

Polígon industrial Els Bellots
Imatge aèria del polígon industrial Els Bellots de Terrassa | G.E.

El PIB per habitant a Catalunya es troba en 32.900 euros. El Prat del Llobregat lidera el rànquing de municipis grans amb major riquesa amb 67.200 euros per habitant el 2019, amb Sant Cugat i Barcelona en segon i tercer lloc entre les ciutats de més de 50.000 habitants. Aquesta és una de les dades que es desprèn de l'informe recentment per part de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) que abraça el període 2018, i un avanç del 2019 per als municipis més grans del territori. Recordem que el producte interior brut a preus de mercat (PIB pm) mesura el resultat final de l’activitat econòmica de les unitats productores en el territori (agricultura, indústria, construcció i serveis) i representa la riquesa generada en l'economia durant el període considerat. 


Al Vallès Occidental, doncs, Sant Cugat continua liderant el rànquing de municipis de més de 50 mil habitants, amb 54.200 euros per habitant, una xifra que el deixa lluny del segon classificat, Cerdanyola, amb 37 mil euros. En aquesta llista actualitzada el 2019, trobem que les dues cocapitals se situen per sota de la mitjana catalana. Sabadell té un PIB per càpita de 22.200 mentre que Terrassa supera la seva veïna i se situa en 24.200 euros per habitant, gràcies a un major % del sector industrial (19,6 versus 11%).

Castellbisbal, la cara, Matadepera, la creu

 

Tanmateix, hi ha un municipi de menys de 50 mil habitants que supera amb escreix fins i tot Sant Cugat. Es tracta de Castellbisbal, que compta amb un PIB per càpita de fins a 94.600 euros gràcies a la seva gran fortalesa en el sector industrial. Una xifra que el situa només per darrere de Martorell (113 mil euros per habitant) en el rànquing total de municipis més rics del país. A l'altre extrem, trobem un municipi del Vallès que té un PIB per habitant inferior als 10.000 euros: Badia del Vallès, amb 7.700 euros.

La mitjana al Vallès Occidental se situa en 31.000 euros. Les dades dels municipis de menys de 50 mil habitants no es troben encara actualitzades a 2019, de manera que els valors aquí publicats es refereixen al 2018. Rubí malgrat que també es troba per sota de la mitjana catalana, se situa per sobre de les dues capitals de comarca amb 29.700 euros. A Matadepera, sempre líder en rànquings de nivell de renda, quan parlem del PIB es col·loca a la part baixa. I és que segons l'Idescat, té un PIB per càpita de 14.500 euros. A Vacarisses, el valor se situa en 33.300 euros per habitant mentre que a Viladecavalls (tot i que el es industrial és inferior a Vacarisses amb un Valor Afegit Brut del 67,4%) s'enfila fins als 38.800 euros. Ullastrell i Rellinars, per la seva demografia, no estan contemplats en aquest informe.

A la zona de la demarcació de Sabadell, a més dels ja mencionats Badia i Cerdanyola, també es pot veure com a Barberà, el PIB es dispara fins arribar als 52.900 euros, mentre que a Castellar del Vallès és de 23.300 euros, a Montcada i Reixac dels 37.000 euros per habitant o a Palau i Solità és de 46.500 euros o a Polinyà de fins a 66.900 euros. Per últim, l'informe comptabilitza el PIB per càpita de Ripollet, un dels més baixos de la comarca, amb 16.300 euros, Sant Quirze del Vallès amb 35.600 euros, i Santa Pèrpetua de Mogoda amb 47.900 euros. 

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la tot el que passa a Terrassa i voltants? i sobre la covid? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram
TENS TWITTER ? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre tot el que passa a Terrassa i comarca? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Twitter

Comentaris

envia el comentari