Les restriccions imposades per la Covid-19 accentuen el descens de vendes del comerç

Escodi estudia l’evolució del comerç des del març fins a mitjans de novembre

L’enquesta de l’Escola Superior de Comerç i Distribució (ESCODI) sobre comerç i confinament evidencia que el 79% del sector retail ha registrat caigudes molt significatives en les vendes entre el març i la primera quinzena de novembre d’aquest any, en el que podríem anomenar període Covid-19. Però la crisi provocada per la pandèmia sanitària, en realitat, ha vingut a sumar-se a la tendència de descens en les vendes i reducció del marge de beneficis que el sector venia registrant de forma sostinguda des de dos anys abans. I és que al retail ja li estava costant molt superar la crisi econòmica del 2008, els canvis d’hàbits dels consumidors i la desestacionalització de les rebaixes, legislada el 2013.

Tendències preexistents

a Covid-19 ha accelerat i agreujat de forma quasi dramàtica aquest procés en aquells establiments que encara no havien iniciat el seu procés d’adaptació a les noves tendències de consum i, possiblement, reforçarà, a mitjà termini, el desenvolupament d’aquells que ja havien fet una aposta per la proximitat, l’omnicanalitat, o valors com la responsabilitat mediambiental i social. Prova d’això és que quan al sector se li pregunta per les causes d’aquest descens de vendes, amb la possibilitat de multiresposta, el 72% assenyala les restriccions imposades per intentar controlar la pandèmia, i un 61% la por dels consumidors als contagis; però un 45% també afegeix la influència de la competència online, i un 39% reconeix que abans de la Covid-19 ja entrava menys gent al seu establiment. De la mateixa manera, entre els enquestats que han mantingut o millorat les seves vendes al llarg del període Covid-19, també amb possibilitat de multiresposta, el 47% ho atribueix al bon tracte en l’àmbit emocional del client i un 37 % a que cuida la neteja i la seguretat. El 45% destaca que s’ha adaptat als nous hàbits dels consumidors, un 30% ho atribueix a les vendes online, i un 27% a què ven productes de proximitat.

L’alimentació, una singularitat? 

Davant aquest panorama generalitzat, el sector alimentari – al que hauríem de sumar algun establiment d’equipament esportiu, de tecnologia o d’equipament de la llar- és el que ha obtingut millors resultats. Especialment les cadenes de grans supermercats, perquè a la majoria de pimes els ha anat igual o pitjor que el 2019. A l’enquesta d’Escodi, el 28% dels representants del sector alimentació manifesta haver incrementat les seves vendes, però el 41% manté que els ha anat pitjor. I els que reconeixen un increment de guanys, el situen només en el 16%.

Marges i beneficis es redueixen

L’evolució dels marges comercials i dels beneficis de les empreses de retail han evolucionat al llarg del 2020 de forma paral·lela a les vendes, encara que amb alguns aspectes que s’han de destacar. El 57% dels enquestats asseguren que han reduït els seus marges, un 37% que els han mantingut i només un 6% afirma haver-los incrementat. Els resultats posen de manifest la tendència del retail a utilitzar l’estratègia dels descomptes permanents durant l’actual crisi sanitària, sigui per treure’s estoc, o per intentar aconseguir liquiditat, encara que, a la llarga, no es pot considerar una estratègia d’èxit. Les rebaixes tot l’any són més habituals en el sector de l’equipament de la persona i el de la llar, que degut a l’excepcionalitat de la situació les han posades en pràctica el 33% dels enquestats. Més del doble dels que ja reconeixien aplicar aquesta política de venda abans de la pandèmia. Amb relació als beneficis, el 75% assegura que s’han reduït, quan no s’han traduït en pèrdues; un 12% els mantenen; i un 13% afirma haver-los augmentat. D’aquests últims, resulta molt significatiu que un 76%, a més de la botiga física, també tenen botiga online i han incrementat les vendes en el canal virtual.

Crescuda generalitzada al canal online

I és que és el comerç electrònic el que presenta resultats més positius, impulsat per la conjuntura actual. El 61% dels enquestats han venut més en el seu canal online, amb l’única excepció del sector cultural (llibreries, botigues de música i espectacles) que també han perdut vendes en aquest canal, possiblement perquè també venien entrades i la pandèmia ha obligat a reduir a la mínima expressió el nombre d’espectacles.

Expectatives negatives 

A l’enquesta també s’ha preguntat per les expectatives del sector comercial davant les imminents campanyes del Black Friday i Nadal. No s’ha d’oblidar que la campanya de Nadal suposa al voltant del 20% de la facturació anual del retail i, malgrat que la Generalitat va donar a conèixer ahir el seu pla de reobertura, en el millor dels casos, es continuen contemplant reduccions d’aforament del 50%, el que suposa una notícia negativa per al sector. El 75% dels enquestats en el cas del Black Friday, i el 70% en el cas de la campanya de Nadal, preveuen que les vendes aniran pitjor que el 2019. Només un 8% i un 9%, respectivament, tenen l’esperança que aniran millor. I és que els representants dels establiments comercials, a més de les restriccions imposades per la pandèmia, perceben que els ànims de compra dels seus clients estan molt baixos. Les situen en un 48,5%, quan el 2019 creien que el 73,3% dels consumidors comprarien, especialment en la campanya de Nadal.

Tancar o resistir? 

No hi ha cap dubte que el resultat de la campanya de Nadal decidirà el futur de molts negocis de retail perquè les ajudes de l’Administració fins ara no han tingut una repercussió significativa sobre l’evolució del sector. L’enquesta d’Escodi sobre Comerç i Confinament reflecteix una situació preocupant. Encara que el 61% dels enquestats creu que podrà mantenir la seva activitat; un 17% o bé a tancat, o està en tràmits, o creu que probablement ho haurà de fer. Un 20% -un percentatge molt alt-, ha optat pel “no sap, no contesta” el que dóna idea de la incertesa amb què el sector afronta el futur a curt i mitjà termini. Només un 2% afirma que podria obrir nous establiments, un percentatge que correspon a grans companyies acostumades a estratègies d’expansió.

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la desescalada a Terrassa i voltants? i sobre totes les activitats de Nadal? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari