Cecot acusa al govern espanyol de crear "tensions" a les empreses amb ERTO

La patronal acusa l'Estat del col·lapse del SEPE, d'una gestió ineficient i de manca de liquiditat per pagar els subsidis

Des de la patronal Cecot es considera "molt greu" que prop d’un milió de persones no hagin cobrat l’ERTO a hores d’ara. “És un problema greu des del punt de vista social, econòmic i moral”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot, qui afegeix que “ dic moral perquè moltes de les empreses i autònoms que han aplicat un ERTO com a mecanisme per poder garantir ocupació i la subsistència de l’activitat empresarial, estan veient amb impotència com les seves plantilles, els seus col·laboradors directes, no perceben uns ingressos que l’Estat havia de pagar i, d’altra banda, no poden compensar per manca de liquiditat pel tancament de l’activitat”.

 

Per tot això la Cecot insta al govern espanyol a efectuar els pagaments pendents amb la màxima celeritat per evitar que els treballadors acusin la falta de liquiditat per a fer front a les seves despeses. “Els darrers dies hem estat seguint les reunions dels Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea i la proposta del SURE, un instrument temporal de suport per pal·liar l’atur dotat amb cent mil milions d’euros perquè els Governs puguin finançar els seus sistemes de protecció d’ocupació en context COVID-19. La nostra lectura és que el Govern d’Espanya, davant la manca de liquiditat interna, està ajornant aquests pagaments a l’espera del SURE)”, exposa el president de la Cecot.

 

Insisteix a prorrogar l’ampliació dels ERTO

 

D’altra banda, tot i tenir present el pacte assolit a la taula de diàleg entre patronal i sindicats en relació als ERTO, l’organització empresarial insisteix al Ministeri de Treball que mantingui l’ampliació dels ERTO de força major i l’exoneració de quotes a la SS d’aquells ERTO amb causes relacionades amb la COVID-19, ja que en molts sectors i empreses la finalització de l'estat d'alarma no suposarà l'inici de les activitats. D’aquesta manera les empreses podrien anar incorporant els seus equips de treball a mesura que es recupera l’activitat.

 

Encara que s'acabi l'estat d'alarma, la Cecot creu que es fa necessari mantenir la vigència dels ERTO per evitar situacions extremes que puguin abocar a l'empresa al tancament definitiu, amb la consegüent pèrdua d'ocupació i destrucció del teixit productiu, que és la base per a la llarga i dura recuperació que tenim per davant. Les empreses estan intentant recuperar gradualment l'activitat, que fins ara ha estat pràcticament nul·la en molts sectors, i forçar-los a assumir el cost de la finalització d'aquests ERTO posaria en risc la continuïtat de moltes companyies, especialment pimes i també de l'ocupació.