Cecot planteja canviar el model del Servei d'Ocupació de Catalunya

Abad ha traslladat a El Homrani la necessitat de coordinar els departaments de Treball i d’Ensenyament, juntament amb treballadors i empreses

Antoni Abad, president de de la Cecot, i David Garrofé, secretari general, s'han reunit amb el conseller de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, Chakir El Homrani, en una nova ronda de trobades amb el nou Govern iniciada amb el vicepresident, Pere Aragonés. 

 

L'objectiu principal ha sigut l'intercanvi d'impressions sobre alguns aspectes relatius al món de l’empresa, la formació, el mercat de treball i l’impacte que el desenvolupament de l’activitat econòmica té sobre la cohesió social del nostre país. També, Abad li ha traslladat al conseller la necessitat de coordinar els departaments de Treball i d’Ensenyament, juntament amb treballadors i empreses, per potenciar la formació al llarg de la vida d’una persona com una eina imprescindible de motor econòmic, que ha de garantir l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses.


 

Entre els temes exposats per la Cecot també s’ha fet referència a la necessitat de replantejar el model del SOC i els serveis que ofereix al ciutadà que, segons Abad, “fa molts anys i moltes legislatures, i moltes voluntats de canvi, però que els resultats no són efectius, ni òptims”.  A criteri dels representants de la Cecot, caldria posar al ciutadà que requereix dels serveis d’ocupació com a subjecte del procés i no com a “objecte” del procés. “La sensació que té la persona que queda desocupada és la d’un instrument molt burocràtic i poc pragmàtic”, ha afirmat David Garrofé, secretari general de la Cecot. “Caldria un servei que posés a la persona desocupada al centre, que atengués en primera instància les necessitats anímiques per superar la situació d’atur i no deixar passar més d’una setmana en ser atès i en començar a fer l’itinerari adient per tal de tornar-se a ocupar en el menor temps possible”, ha afegit Garrofé.


 

Per al sector empresarial caldria aplicar el principi de subsidiarietat de manera que es deixés per al sector públic l’oferta de serveis bàsics i els adients per cobrir les primeres necessitats dels ciutadans, reduint les tasques administratives actuals en justificacions, tràmits, etc. en favor d’una major i millor atenció a les persones per part de les persones del sector públic.

 

Com ja va expressar al president Torra, la Cecot considera que per poder assolir un alt nivell de qualitat democràtica és imprescindible definir polítiques empresarials, econòmiques, educatives, etc. tenint sempre en compte la cohesió social. “La cohesió social és indispensable per una alta condició qualitat democràtica d’un país. Hem de continuar innovant per arribar a un estadi de justícia i equilibri social, tal i com hem defensat en el recent estudi que hem presentat sobre la Renda Bàsica Universal”, ha explicat el president de la patronal. En aquest estudi, la Cecot aposta i reforça la necessitat de continuar  desenvolupant proves pilot per innovar en les rendes bàsiques i les garantides com instruments per pal·liar efectes que generen els canvis dels models econòmics.


 

Abans de finalitzar la trobada, els assistents van poder fer un breu apunt relacionat amb la necessitat de gestionar la situació de les persones refugiades que arriben a Europa. “Espanya hauria d’assumir les seves responsabilitats en aquest tema, com a membre de la UE, i preparar el país per acollir persones que han hagut d’abandonar casa seva per conflictes bèl·lics en la seva majoria”, ha comentat Garrofé, “aquesta situació s’ha de gestionar, per raons humanitàries i de desenvolupament social”.

 
Comentaris

envia el comentari