"Vestits de pel·lícula", al Museu Tèxtil de Terrassa

Encara hi ha temps per visitar la mostra que exhibeix El Museu Tèxtil de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, “Vestits de pel·lícula”. L’exposició romandrà oberta fins al 5 de gener del 2020.

 

x

Fins el moment més de 2.000 persones han visitat l’exposició. A la mostra es poden veure peces originals conservades al museu al costat de recreacions de vestits de diverses pel·lícules que han fet alumnes de cursos d’indumentària modernista. En paral·lel, s’exhibeixen vestits creats per la reconeguda dissenyadora terrassenca Mercè Paloma que han aparegut a diverses sèries i al cinema. Precisament el proper 15 de desembre se celebrarà una trobada al mateix museu amb la dissenyadora.

 

Cal recordar que Mercè Paloma ha estat guanyadora de diferents guardons als premis Gaudí i que a l’exposició es poden veure dos dels seus dissenys realitzats per al film “Vida privada”.

 

L’exposició pretén visibilitzar com els vestits i complements que conformen les col·leccions del museu són una font inestimable per fonamentar i inspirar la bona feina de persones aficionades i de dissenyadors actuals de tot tipus, com és el cas dels figurinistes de teatre, cinema i espectacle.

 

El cinema ha estat sempre un mitjà de difusió de la moda durant gran part del segle XX, a través d’actrius i actors icònics que van esdevenir models visibles i van propagar les noves tendències i creacions. El cinema també ha representat un referent a l’hora de donar a conèixer la manera de vestir de períodes anteriors al segle XX.

 

Els dissenyadors de vestuari per a pel·lícules d’època creen els seus figurins a partir de diversos documents històrics, entre ells, els vestits i complements originals conservats als museus. A la vegada, algunes d’aquestes pel·lícules són font d’inspiració per a espectadors aficionats a confeccionar roba amb l’estil d’èpoques passades.

 

Un diàleg a tres bandes

Aquesta exposició, ideada i produïda pel Museu Tèxtil, ofereix una visió de conjunt a partir de tres continguts: Presenta peces originals que formen part del fons modernista del museu: espectaculars vestits que s’han restaurat per a l’ocasió; complements d’indumentària seleccionats (sabates, guants, bosses, ventalls) i làmines de moda originals també d’època modernista. S’exhibeixen creacions de destacades dissenyadores del món del cinema, destinades a produccions ambientades en les primeres dècades del segle XX. I es mostren recreacions modernistes, vestits i conjunts realitzats per participants dels cursos d’indumentària que organitza el museu anualment. Estan inspirats en pel·lícules o sèries i segur que faran recordar al públic escenes emblemàtiques.