Espectaculars murals desconeguts embelleixen edificis de Terrassa

Una de les seves millors obres està en risc de desaparèixer

A Terrassa, tenim documentats, i signats, quatre edificis amb obres de Julio Bono i Peris, artista plàstic, pintor, escultor i ceramista, que bàsicament va treballar al carrer. Els seus treballs són de gran qualitat i de gran valor, però passen molt desapercebuts per a la ciutadania i, fins i tot, pels experts. L'obra més gran i més completa d'aquest artista que tenim a Terrassa, l'antiga Discoteca Libens, està en un edifici que deixarà pas a 20 habitatges d'entre una i quatre habitacions. Hi ha perill de perdre aquesta gran obra. 

Els seus treballs a la ciutat

L'antiga Discoteca Libens, a la Carretera de Martorell (cantonada carrer d'Arquimedes, de l´any 1978, decorada amb motius geomètrics i al·lusius a la música.

Discoteca Libens
Discoteca Libens | Joan Manel Oller

Els Edificis de pisos Dacosta 1 i Dacosta 2, carrer Doctor Salvà, 30 i 39 de l´any 1976?, el primer, amb dos plafons, el superior, de forma circular, amb onades i l'inferior amb el lema “CICLO” amb figures humanes; i el segon, amb el lema “MOMENTO” de motius geomètrics i una figura humana.

Edificis de pisos Dacosta
Edificis de pisos Dacosta | J. M.O.

 

Edificis de pisos Dacosta
Edificis de pisos Dacosta | J. M.O.

 

La Mecànica Egarense, S.A. al carrer Joan Mompeó, 35, decorada amb motius sobre a la indústria mecànica.

Carrer de Joan Monpeó, 35
Carrer de Joan Monpeó, 35 | Google Maps

L'edifici cantonada Alexandre Bell i Isaac Peral, de l´any 1972, amb la representació d'un paisatge amb arbres i dues figures humanes.

Mural davant de l'escola Isaac Peral
Mural davant de l'escola Isaac Peral | L.T.

 

Julio Bono i Peris (Sagunt 1934-Barcelona 2017)

Des dels cinc anys va residir a Catalunya. Artista plàstic, pintor, escultor i ceramista, dins la seva professió va desenvolupar una intensa feina en l'àmbit de la ceràmica vidriada arquitectònica de grans dimensions. Té un gran nombre d'obres ubicades en diverses ciutats de la Península ibèrica i europees. Ceramista innovador, de reconegut prestigi, va convertir la ceràmica en un art pur, colorista i expressiu.

Els seus murals ceràmics no es troben exposats als Museus, sinó en espais públics, com són l’Aeroport de Málaga, l'Estació de Chamartín (Madrid), l'Estació de Santander, l'Estació de Sants (Barcelona), la plaça Thurtinaga (Bilbao), l'Ajuntament de Adeje (Tenerife), entre d´altres. També en espais privats com una Esglèsia (Gotteborg, Suècia), el Corte Inglés (València), la basílica de Begoña (Bilbao), Hotel Playa Golf a Mallorca, i en molts edificis de Barcelona: vestíbuls, oficines i restaurants.

Uns murals ceràmics d'una discoteca de Terrassa, a punt de desaparèixer

SALVEM ELS MURALS ESPECTACULARS DE JULIO BONO A TERRASSA


Comentaris

envia el comentari