Domènec Jofresa parla de la Guerra Civil en el llibre 'De l'estadi a la trinxera'

De l'estadi a la trinxera és el nou llibre de Domènec Jofresa que presenta l'Editorial Gregal. La novel·la transcorre entre 1932 i 1939, a cavall de dues realitats ben diferenciades, Catalunya i Rússia, i un eix central, la Guerra Civil. La trama principal gira a l’entorn de la frustrada celebració de l’Olimpíada Popular de 1936, i és aquest el punt de confluència entre la trama russa i la catalana.

 

El focus se centra en els personatges –combinació de reals i ficticis–, implicats en un joc d’interessos polítics, socials i econòmics que transcendeix els petits drames dels individus sense restar-los, però, protagonisme. Un entramat de referències històriques mantenen viu l’interès del lector, tot consolidant el rerefons argumental, tant el context català: proclamació de la Segona República, lluita obrera, con- flictes generacionals dins la burgesia, esclat de la Guerra Civil, els racionaments, l’afusellament de Companys...; com el context rus: els gulag siberians, les purgues stalinianes, el propagandisme soviètic...

Domènec Jofresa i Vellsolà va néixer a Terrassa el febrer de 1931 en el si d’una família de classe mitjana. Va cursar estudis d’Economia i de Tècnica Tèxtil a la ciutat vallesana i es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, va estudiar Ciències Polítiques a la Universidad Complutense de Madrid i de doctorat en Dret Constitucional a la de Barcelona. També, en dues èpoques, distants en vint anys, va perfeccionar els seus estudis a l’IESE de Barcelona.

 

Tot aquest bagatge acadèmic li ha permès exercir càrrecs de responsabilitat empresarial dirigint, com a director general, empreses importants del país. Tanmateix, tant o més considerable que el seu currículum formatiu és el seu esperit de curiositat i el sentiment del deure social i polític que l’ha caracteritzat. El primer aspecte explica que com- plementés els seus estudis amb altres relacionats amb el món de la comunicació, la meteorologia, l’aeronàutica i els idiomes. El segon va determinar que ostentés l’alcaldia de Terrassa durant els anys de la Transició Democràtica.