Ballet de Catalunya obre en una fàbrica modernista de Terrassa

El Projecte BNC Ballet de Catalunya es troba actualment a la recerca del finançament

Una nau modernista de Lluís Muncunill serà la seu de del Ballet de Catalunya i de la seva acadèmia. El “ Projecte BNC Ballet de Catalunya ” es troba actualment a la recerca del finançament per a procedir a la inversió d’adequació dels espais. Es tracta de la nau Albiñana-Ribas, situada entre els carrers de Cervantes i de Sant Gaietà de Terrassa.

 

La nau

Són 600 metres quadrats integrats al casc urbà de Terrassa, cedits per una mecenes principal en honor a la qual rep la seva denominació: Espai Albiñana Ribas . Seu d’una antiga fàbrica tèxtil de Terrassa, obra de l’arquitecte Lluis Muncunill (1868-1931) , amb una excel·lent ubicació i comunicació.


 

Aquesta nau disposarà de 3 aules de dimensions considerables: 200 m2, 130 m2 i 120 m2, amb una alçada i lluminositat òptimes, a la vegada de convertir-la amb un espai emblemàtic i encant particular gràcies al treball dels professionals que l’han projectat.

 

La fundació

 

La Fundació Ballet de Catalunya és l’entitat encarregada de la creació de la primera companyia de Catalunya de gran projecció nacional i internacional, a la vegada que una Acadèmia de Dansa orientada a formar ballarins professionals de primer nivell a casa nostra. L’inici de la seva activitat està previst pel mes de octubre de 2017 i llançament de les seves dues primeres produccions a desembre de 2017 i gener 2018.


 

La Fundació Ballet de Catalunya neix el 29 d'abril de 2016, amb la finalitat de posar-se a disposició del públic i institucions catalanes com a una eina de divulgació en sentit ampli de la dansa, entenent-la com a mare i base per a la formació integral dels futurs ballarins catalans.

 

El nou projecte consisteix en la instauració de dues noves institucions:

  • Una Companyia de dansa clàssica i contemporània, el Ballet de Catalunya, amb l’objectiu de retenir el talent sorgit de les nostres escoles, a la vegada de ser un centre d’atracció de grans ballarins procedents de qualsevol indret, i de dotar-la de la versatilitat i avantguardisme que implica incorporar els últims corrents en aquesta disciplina artística i explotar-la al seu màxim nivell i amplitud, abastant totes les arts escèniques en general.

 

  • Un centre de formació professional: l’Acadèmia del Ballet de Catalunya centrada en l’ensenyament de la dansa per a tota la societat i en concentrar el planter del nostre país per tal de oferir-li una plataforma educativa de primer nivell.

 

I com a principal i últim gran repte d’aquestes dues institucions es pretén realitzar una profunda tasca dirigida a la creació i formació de públic de dansa i de les arts escèniques, amb la finalitat d’assolir que no només sigui consumidor sinó també coneixedor, crític i educat envers aquesta disciplina.

 

 

 

La Fàbrica Albiñana Ribas, coneguda també com el Vapor Albiñana i popularment com la Farinera, és un conjunt d'edificis. Està formada per un complex de naus paral·leles que ocupen un parell d'illes de cases compreses entre els carrers de Sant Gaietà, Cervantes, Mare de Déu dels Àngels i Sant Valentí.


 

És un edifici industrial que consta d'una sèrie de naus rectangulars d'una sola planta, col·locades paral·lelament i separades per passadissos anomenats «barris». L'esquema compositiu de les naus és comú a totes elles, tant en volum com en els elements constructius, amb predomini del buit sobre el mur, que es palesa en la successió d'obertures d'esquema vertical practicades en cada parament. Aquestes naus formen cadascuna un capcer triangular amb façana al carrer.[1]

 

 

El conjunt industrial es completa amb un altre cos rectangular, paral·lel a les naus i de tres plantes d'alçada, que dóna al carrer de Cervantes i que segueix el sistema vertical d'obertures, col·locades ordenadament i amb impostes de separació dels forjats remarcades per unes cornises. Tota la construcció està realitzada sobre maó vist.

 

L'edifici de tres pisos que hi ha a la cantonada del carrer de Cervantes és el més antic, del 1983. La resta d'ampliacions són del 1899, 1900 i 1907. Es va construir als terrenys de l'antiga fàbrica de farina de Josep Barba, del 1882, que fou comprada i ampliada amb noves naus per l'industrial tèxtil Ramon Albiñana i Ribas.
Comentaris
Mercedes
Recibir información como inscribíresultado mi niña a hacer clases de ballet. [email protected]

envia el comentari