MonPlaneta
VÍDEO | Un equip suís desenvolupa un robot saltador per a l’exploració espacial
  • CA
Les diferents fases del salt del robot SpaceBok | ESA

De la mateixa manera com els astronautes que van visitar la Lluna van acabar preferint desplaçar-se saltant en comptes de caminar, el vehicle d’exploració planetària SpaceBok fa servir les seves quatre potes per moure’s a base de salts. Dissenyat i construït per un equip d’enginyers suïssos de l’ETH i el ZHAW de Zuric, aquests darrers dies s’han provat les seves prestacions al centre tècnic ESTEC que l’Agència Espacial Europea té als Països Baixos, amb l’objectiu de comprovar el potencial del “caminar dinàmic” en entorns de gravetat baixa.

A diferència del caminar estàtic, on un quadrúpede sempre té com a mínim tres potes a terra, el caminar dinàmic permet saltar i passar per fases de vol, en què cap pota toca a terra. Alguns animals fan servir aquesta tècnica per la seva eficiència, com és el cas dels cavalls, però fins ara calia una capacitat computacional i uns algorismes massa complicats per permetre que un robot fes el mateix. Segons els seus creadors, en una gravetat com la de la Lluna, el SpaceBok podria saltar fins a alçades de dos metres, estabilitzant-se mentre és a l’aire i preparant-se per un aterratge segur, gràcies a una roda de reacció que controla el seu moment angular. A més, les seves potes contenen molles per emmagatzemar energia quan toca a terra i alliberar-la en el moment de saltar, fent molt més eficients els seus salts.

El SpaceBok està sent provat en entorns que simulen gravetats diferents, no només la lunar sinó també la que es podria trobar a alguns asteroides, però en una superfície plana. Un cop passada aquesta fase, se’l treurà a l’exterior per comprovar com es comporta a l’hora d’esquivar obstacles, pujar o baixar plans inclinats i desplaçar-se per un terra real.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa