MonPlaneta
Les millors propostes per gestionar els nostres residus aquests dies d’excessos
  • CA

Són dies d’excessos. De menjar i beure, de comprar i en conseqüència també de generar més residus.

Mirem com podríem fer-ho per gestionar-ho millor i recordeu que el millor residu és aquell que no es genera.

El menjar

Ja hem fet molts àpats important però encara queden els Reis. Fer una compra acurada d’allò que realment ens menjarem és el principi que regularà que ens quedi o no molts de menjar a la nevera o que l’acabem llençant. Però com que no sempre tenim mesura en aquestes dates cal tenir present algunes pautes que ens ajudaran, si més no a reaprofitar el que ens ha sobrat abans de llençar-lo. Als contenidors de fracció orgànica, el marró, és clar.

Fer-ho és fàcil, cal fer servir un cubell ventilat i una bossa compostable. Les bosses compostables es poden adquirir en establiments d’alimentació i, pel que fa als cubells ventilats, si el ciutadà es posa en contacte amb el seu municipi, és probable obtenir-ne gratuïtament.

Justament ara s’està desenvolupant una campanya de conscienciació per part de l’Agència Catalana de residus per resocrdar la importància d’eliminar bé les restes de menjar.

Una opció és congelar el menjar que ens ha sobrat. I si ho fem amb racions petites tindrem alguns dinars de la feina resolts o ens salvarà de menjar qualsevol cosa per sopar.

L’altra opció és recuinar les sobres. No sempre és fàcil imaginar-se què podem fer amb el menjar que ens ha sobrat, per això, des del web somgentdeprofit recorden receptes de tota la vida i d’altres noves que ens permetran reaprofitar allò que es llençaria a les escombraries.

Recordem que segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona apunten que es malbaraten anualment unes 260.000 tones anuals d’aliments.

Les ampolles

Tot i que el vidre és dels residus sobre el qual estem més conscienciats, recordem que s’ha de llençar sempre al contenidor verd.

Els taps de suro al marró amb la fracció orgànica i si les ampolles tenen taps o algun element metàl·lic o de plàstic, hauria d’anar al groc.

Penseu per això que al contenidor verd hi van les ampolles. Totes. Les de vi i cava i de refrescos. Els pots de conserves també. Ara bé, la copa que es va trencar el dia de Nadal o els gots que van caure a terra la Nit de Cap d’Any han d’anar al contenidor de rebuig, al gris. No pas al verd.

Els regals

D’entrada una bona planificació ens ajudarà sempre. Però malgrat tot, aquests dies generarem més paper i plàstic de l’habitual. Una opció per ser més racionals és imaginar-nos regals immaterials. Potser hi haurem de pensar una mica més però així evitarem regalar objectes que a la llarga s’acaben convertint en residus. Algunes opcions són experiències educatives, culturals, esportives o de natura.

Si acabem comprant algun objecte, enlloc d’embolicar-ho amb paper que hem comprat expressament podem reutilitzar paper de diari o de revistes i amb tècniques no molt complexes, es poden convertir en embolcalls molt originals.

Una altra opció és fer servir capses enlloc de paper perquè així l’embolcall també té una funció enlloc del paper de regal que la majoria dels cops acaba a les emcombraries.

Si us fan regals embolicats amb paper, abans de llençar-lo penseu si en podeu fer ús. Ja sigui per tornar a embolicar, o per fer manualitat. i si finalment no hi ha opció recordeu que sempre al contenidor blau.

La decoració nadalenca

D’aquí a poc més d’una setmana la nostra llar tornarà a la normalitat i treurem llumets, i pessebres.

Si hem fet servir una decoració efímera de paper per exemple, abans de llençar-la al contenidor blar penseu una mica si pot tenir una altra utilitat. Per un aniversari, o per alguna altra celebració o potser la podem guardar per l’any vinent.

Si sou dels que feu el pessebre amb molsa fresca us recomanem que l’any vinent en feu servir d’artificial perquè la funció que fa al bosc és molt important per retenir aigua al sòl, per exemple. Però si ja no hi som a temps teniu opció que us duri molts d’anys. Només cal posar-la en horitzontal sobre paper i anar canviant el paper per assecar-la. Un cop seca del tot, es pot guardar en una caixa en un lloc sec i durarà molt de temps. Si no us veieu en cor de fer aquest procés cal llençar-la al contenidor marró.

I un dels grans protgonistes és l’arbre. No entrarem en la discussió sobre si és més sostenible comprar un arbre de plàstic tot i que per fer-lo s’ha utilitzat algun polímer de petroli i la seva eliminació serà molt constosa mediambientalment, o si és millor comprar un arbre natural, que s’ha sembrat per morir després de reis, perquè és molt complicat que es puguin replantar i que sobrevisquin. Però sí que us direm com és la millor manera de donar-li una altra vida.

Si és de plàstic res perquè només cal guardar-lo per tornar-lo a treure d’aquí a 11 mesos. Si és natural, no hem de perdre de vista que és una planta ornamental i que encara que la sembrem l’índex de supervivència és molt baix. El que cal fer és dipositar-lo als punts de recollida que habiliten els ajuntament. Els arbres seran tractats en plantes de compostatge o bé seran trinxats per obtenir materials que seran utilitzats en jardineria i agricultura, o bé es faran servir com a combustible.

Sigui com sigui i davant de qualsevol residu, abans de llençar, pensem si és possible reutilitzar-lo i donar-li una altra vida i si no ho és revisem ben bé quin és el contenidor on ho hauríem d’abocar. I això no només és un consell per aquestes dates, és un consell per a cada dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa