MonPlaneta
El llúpol enfila Prades cap al futur
  • CA
Llúpol de Prades | M.R.F.

Aquesta és una història de confluències: Prades volia reactivar la seva economia rural amb noves propostes agrícoles i Damm buscava llúpol mediterrani. Ara, després de quasi 4 anys, en la segona collita, s’han recollit 1.250 kg que s’utilitzen per a l’elaboració de l’IPA Complot. Món Planeta hi ha estat present i ha resumit aquest procés en un vídeo.

Tot va començar amb la voluntat de l’equip de govern del municipi, encapçalat per Lídia Bargas, de pensar com volien que fos Prades en el futur. Es van obrir grups de treball participatius amb tots els ciutadans dels municipi, uns 600, però també amb les aportacions de la població flotant, unes 6.000 persones que hi tenen segona residència. Es va fer en diferents àrees i una d’elles era l’agricultura. A Prades, històricament, s’hi ha cultivat patata, “però els nostres pagesos s’han fet grans, cultivar la patata és dur perquè requereix un esforç físic important, és una tasca feixuga i no volíem que els joves es desvinculessin del camp”, explica l’alcaldessa Lídia Bargas.

Lídia Bargas, alcaldessa de Prades | M.R.F.

Gràcies a les aportacions ciutadanes es va detectar que a Prades hi havia llúpol salvatge i es va posar sobre la taula la possibilitat de cultivar-lo. Després de validar amb el departament d’agricultura de la Generalitat la possibilitat de tirar endavant aquesta proposta, el dubte era que es tractava d’un producte molt específic. Explica l’alcaldessa que “no es tracta d’un cultiu habitual. No són patates o pomes, i pensàvem qui podria estar interessat en comprar-lo, que era clau per poder engrescar a possibles productors”.

En paral·lel a Damm volien fer una IPA mediterrània. Una ‘India Pale Ale’ és un estil de cervesa anglesa d’alta fermentació amb més presència de llúpol que una cervesa normal i ho volien fer amb productes mediterranis.

IPA Complot | M.R.F.

Anna Sues, responsable de compres de Damm, explicava a MónPlaneta que ja tenien l’ordi i l’arròs, però els hi faltava el llúpol. “Estàvem estudiant com ho podíem fer perquè aquesta planta necessita unes característiques de sòl i climatologia molt particulars. I mentre nosaltres ens ho estàvem plantejant van venir des de l’Ajuntament de Prades a presentar-nos aquest projecte. Va ser una coincidència en el temps molt interessant”.

Van fer una estudi climatològic sobre les zones on es cultiva llúpol als Estats Units, Alemanya i Lleó i van comprovar que les condicions s’assemblen molt a les de Prades, però “era teòric”, explica Sues.

Carles Abella, agrònom de DAMM i màxim responsable del cultiu de llúpol a Prades explica que finalment l’any 2017 es va aconseguir fer la primera collita, en concret de la varietat nugget que és que la que s’ha adaptat millor i aquest 2018 ja hi ha sembrades 8 hectàrees amb la implicació de 6 agricultors.

Així, s’han collit 1.250 kg, de forma manual i s’ha adquirit maquinària específica per la Cooperativa de Prades per processar aquest cultiu. Per la bona conservació del producte perquè, mantingui la seva qualitat. Quan es pela es puja a una torre d’assecat, on es controla el nivell d’humitat i s’asseca en unes 5-6 hores. Un cop fet, es deixa en repòs i es passa a la planta d’envasat per deixar-ho al buit amb atmosfera inert de nitrogen. Es guarda en unes càmeres frigorífiques i es manté a 4 graus de temperatura. Això permet, explica Abella, que abans de convertir-lo amb ‘pelet’ que es el producte amb el qual s’elaborarà la cervesa, “mantingui totes les seves característiques estables fins gairebé 5 anys. Tot i que ara mateix amb aquesta producció no cal conservar-ho perquè s’utilitza molt ràpidament, però si calgués ho podríem fer”.

Llúpol per envasar al buit i conversar-lo | M.R.F.

La collita és fa a mà, la separació del gra de les branques i fulles es fa de forma mecànica i l’assecat pujant i baixant la temperatura. S’intenta que tot el procés sigui el més sostenible possible i el següent pas serà canviar els fils que aguanten aquestes plantes enfiladisses que fins ara eren de plàstic, per d’altres de fibra de coco perquè siguin biodegradables.

El llúpol, es una planta perenne que pots viure molts anys però la seva vida útil per a cultivar-la és de d’entre 15 i 20 anys. Cada primavera torna a rebrotar i pot arribar a créixer fins als 12 metres d’alçada, tot i que l’òptima són 6 metres. Es fa servir un sistema que s’anomena ‘trelis’ i que consisteix amb una sèrie de pals alts amb una fils, com dèiem ara de plàstic però ben aviat seran de fibra de coco, però allà on s’hi enfila la planta. El fruit, una mena de con conté la substància que finalment s’utilitzarà per fer la cervesa.

Collita del llúpol de Prades | M.R.F.

Des de l’Ajuntament de Prades continuen estimulant a d’altres pagesos que s’impliquin en aquest cultiu i la seva alcaldessa, Lídia Bargas assegura “estem molt orgullosos de poder dir que l’IPA Complot està feta amb llúpol de Prades”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Caram a octubre 18, 2018 | 17:33
    Caram octubre 18, 2018 | 17:33
    Iniciatives noves i amb valor afegit, és exactament el que necessitem

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa