Protecció Civil manté l'alerta per onada de calor per tercer dia consecutiu

Demà podrien superar-se les temperatures màximes a Ponent segons el Servei Meteorològic de Catalunya
Termòmetre
Termòmetre | Pixabay

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta per onada de calor ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que informa que es mantenen les previsions per avui a les comarques del sud de Catalunya i a l'extrem nord-est, especialment a l'Alt Empordà. Demà es preveu que es puguin superar els llindars amb a Ponent, tot i que amb menor probabilitat.

 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que ahir es van assolir les següents temperatures màximes a:

Roses 34.5ºC

Castelló d'Empúries 33.5ºC

Pantà de Siurana 37ºC

Riudoms 34.7ºC

Els Alfacs 31.5ºC

 

Protecció Civil demana a la ciutadania:

- Hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

- Evitar sortir al carrer en hores de màxima insolació.

- Que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

- Que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor.

- Cal que les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran s’hidratin sovint. A diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

- Si no disposeu de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

- Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

- Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut. Durant el període de funcionament del pla, es facilita material actualitzat amb informació i recomanacions per a la població i els professionals sanitaris, així com informes setmanals amb la valoració de la situació a partir de les dades recollides.

 

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil de la Generalitat ha informat els serveis de teleassistència i les activitats de lleure de Joventut de la situació d’alerta del pla per onada de calor.

 

Cal tenir en compte que són extremes en relació a l’època de l’any i a cada municipi. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.