MonPlaneta
La solució als bacteris resistents als antibiòtics pot ser a les cuines
  • CA

Un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Nova York (Estats Units) ha anunciat a l’ASM Microbe, la trobada anual de la Societat Americana de Microbiologia, que ha descobert bacteriòfags, virus que infecten bacteris, vivint en esponges de cuines.

Tot i que la gran efectivitat dels antibiòtics va fer que, durant molt de temps, el potencial de la teràpia amb bacteriòfags -fags- quedés en segon pla, l’augment de la resistència als antibiòtics que estan demostrant alguns bacteris s’està convertint en una preocupació cada cop més gran. És per això que, dins la recerca d’una alternativa, els fags han tornat a un lloc força rellevant de la investigació mèdica i, fins i tot, han començat a donar resultats prometedors, aconseguint curar persones que patien malalties contra les quals els antibiòtics no podien fer res.

Que les esponges de cuina són la llar d’un nombre increïble d’organismes no hauria de sorprendre ningú. Entre tota la vida que es desenvolupa al seu interior, els fags són un dels tipus més abundants, com ho són a la resta de la Terra, ja que viuen allà on hi ha bacteris de què alimentar-se.

Partint d’això, els autors d’aquest treball, estudiants que eren en una classe de recerca, van aïllar bacteris de les esponges de les seves quines i les van fer servir com a esquer per veure si hi havia cap bacteriòfag a prop. No van trigar gaire a aparèixer i a infectar els bacteris, demostrant que, potencialment, qualsevol entorn amb microbis pot contenir fags útils per a la medicina. Per continuar aprenent coses d’aquests fags, els investigadors van “intercanviar-los” per veure si també atacaven els bacteris de l’altra esponja.

El fet que ho fessin va fer pensar als estudiants que podia ser que, tot i que venien de dues esponges diferents, els bacteris fossin de la mateixa espècie o, si més no, parents propers. En comparar-ne l’ADN es van adonar que, efectivament, tots dos eren membres de la família de les enterobacteriàcies, entre les quals també hi ha l’E. coli i el bacteri responsable de la salmonel·la.

Els bacteris de les dues esponges, però, no eren exactament iguals, i veure que els bacteriòfags els atacaven igualment va aportar informació valuosa sobre la varietat d’organismes que pot infectar un fag, cosa que és molt útil per determinar quina capacitat té a l’hora de combatre malalties. En endavant, els responsables d’aquest treball volen continyar aïllant i descrivint fags d’un gran nombre d’ecosistemes microbiants diferents, a la recerca d’alguns que puguin ser útils per lluitar contra els bacteris resistents als antibiòtics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa