La pol·lució de l'aire contribueix a l'augment de la diabetis arreu del món

Un nou estudi vincula aquesta contaminació, fins i tot en nivells considerats segurs, a un augment del risc de patir el transtorn i, també, a una reducció de la incidència si es redueixen les emissions
Diagnosi de diabetis
Diagnosi de diabetis | MútuaTerrassa

La pol·lució de l'aire, fins i tot en nivells que actualment es consideren segurs, podria estar influïnt en l'augment de casos de diabetis a tot el món, segons un nou estudi elaborat per la Facultat Washington de Medicina a St. Louis (Estats Units). Aquest descobriment també fa sospitar que una reducció de la contaminació ambiental pugui dur a una reducció del risc de patir aquest transtorn metabòlic, tant als països més contaminats del món com als que ho estan menys. Actualment, la diabetis és un dels desordres que creix més ràpidament i ja afecta més de 420 milions de persones a tot el món. Tot i que tradicionalment s'ha considerat que una dieta poc saludable, una vida sedentària i l'obesitat són els principals causants del seu desenvolupament, aquest nou estudi indica que hi ha una relació significativa entre la pol·lució de l'aire i la diabetis. Aquesta vinculació s'ha observat fins i tot amb nivells de pol·lució baixos i que l'Organització Mundial de la Salut considera segurs.

Els resultats d'aquesta investigació, que han estat publicats a la revista 'The Lancet Planetary Health', han arribat després de dues dècades d'indicis que aquesta relació entre pol·lució i diabetis pogués existir, sent el primer estudi que s'ha fet específicament sobre aquest fet i quantificant la influència de la contaminació en el nombre de casos nous. Per fer-ho, els investigadors van fixar-se especialment en les partícules microscòpiques de pols, terra, fum, sutge i altres substàncies. Fins ara, era àmpliament acceptat que aquestes partícules, en arribar els pulmons i passar al torrent sanguini, augmentaven la possibilitat de patir malalties cardíaques, embòlies, diversos tipus de càncer i, fins i tot, problemes renals. Pel que fa a la diabetis, els científics responsables d'aquest estudi conclouen que la pol·lució redueix la producció d'insulina i causa inflamació del pàncrees, impedint que el cos converteixi la glucosa del cos en energia.

 

Segons els càlculs que han estat publicats a l'estudi, l'any 2016 la pol·lució podria haver estat responsable del 14% (3,2 milions) dels nous casos de diabetis a tot el món. A més, també s'afirma que el mateix any es van perdre 8,2 milions d'anys de vida saludable a causa de la diabetis causada per la contaminació, cosa que suposa el mateix percentatge dels anys de vida saludable perduts al món per la diabetis. L'equip d'investigadors va analitzar les dades de 1,7 milions de veterans de les Forces Armades dels Estats Units, a qui va monitoritzar durant, aproximadament, 8 anys i mig. La vinculació entre la diabetis i la pol·lució es va fer gràcies als sistemes de control de qualitat de l'aire de la NASA, fent servir models estadístics i creuant dades per comprovar si existia algun tipus de relació entre elles.