Com mantenir a ratlla la factura de la llum durant l'estiu

La calor farà augmentar la nostra despesa elèctrica però hi ha maneres senzilles de moderar-la i que no es dispari

Durant l'estiu, i especialment durant els dies d'onada de calor com la que Catalunya ha viscut durant els darrers dies, la despesa energètica pot disparar-se fins a un 30%. Per sort, aquest augment de la factura de la llum es pot moderar seguint una sèrie de passes, algunes més senzilles que d'altres, que poden contenir l'impacte tant econòmic com mediambiental del problema de la calor.

Saber aprofitar correctament les hores de sol pot tenir un efecte molt gran en la factura elèctrica. El més important són petits gestos, com no encendre els llums cada cop que entrem en una habitació, tenir els tendals estesos i les cortines tancades per reduir al màxim la incidència del sol... Les persianes també es poden baixar en la mesura del possible per impedir que les habitacions s'escalfin sense necessitar llum artificial. Una altra bona idea és ventilar les llars a les primeres i les darreres hores del dia, quan l'aire és més fresc i hi ha corrents. Això darrer pot reduir la sensació tèrmica d'una casa fins a dos graus. Hidratar-nos i dur una bona alimentació durant l'estiu també ens pot ajudar a mantenir-se més fresc i tenir menys sensació de calor, com també ho poden fer la roba que es duu i els llençons que es fan servir per dormir.

Abans de posar en marxa cap aparell d'aire condicionat, cal revisar que les portes i les finestres estan tancades i que els seus segellaments estan en bon estat. Actualment, el 20% de les necessitats de climatització de les llars, tant a l'estiu com a l'hivern, es produeixen a causa de pèrdues de fred o de calor causades pel mal aïllament. Els vidres dobles també són una molt bona opció i, en cas que se'n puguin adquirir, són una inversió d'allò més rendible. Triar a quina temperatura es gradua l'aire condicionat també és un altre factor molt important. Segons els experts, entre un aire condicionat a 22ºC i un altre a 26ºC hi ha una diferència de fins al 30% de consum energètic. També cal tenir molt en compte el manteniment dels aparells i, també, mirar d'apagar-los quan l'estança ja estigui fresca i evitar tenir-los encesos durant tota la nit, cosa que ens pot estalviar uns 2,40€ diaris.

En cas que s'hagi d'adquirir un aparell de refrigeració nou, triar el més indicat per a cada cas és molt important: la seva mida, la potència en relació a l'espai a refredar, la seva capacitat de complementar-se amb altres aparells que hi hagi a casa... són factors claus a l'hora de comprar un aparell.