L'escalfament de les aigües redueix el valor nutricional dels peixos i els mol·luscos

Els animals que se n'alimenten, inclosos els humans, es podrien veure afectats per aquesta conseqüència directa de l'efecte hivernacle.
El marisc i el peix són aliments que se suposen rics en nutrients i una font important de proteïnes, vitamines, minerals i omega 3
El marisc i el peix són aliments que se suposen rics en nutrients i una font important de proteïnes, vitamines, minerals i Omega 3 | IRTA

Les propietats nutricionals dels peixos i els mol·luscos es redueixen amb l'augment de la temperatura de l'aigua, segons demostra una investigació. Aquesta dada, conseqüència directa del canvi climàtic, té conseqüències molt importants pels ecosistemes marins, pels animals marins i els ocells que se n'alimenten i, també, pels pescadors que els capturen per al consum humà. Aquest descobriment, fet gràcies a una recerca liderada per la Universitat de Sydney i duta a terme a Nova Zelanda, es va basar en l'estudi d'un depredador marí, el mascarell australià, que van fer servir com a mesurador biològic de l'ecosistema marí i les seves fonts d'aliment.

El treball, publicat a la revista 'Journal of Animal Ecology', va combinar el seguiment per GPS d'aquests ocells i l'anàlisi i creació de models nutricionals de peixos i mol·luscos, relacionant-los amb les pujades i baixades de la temperatura en superfície del mar durant 10 anys. Els investigadors van observar que els peixos i mol·luscos, en els moments en què la temperatura de l'aigua era més alta, tenien una quantitat força inferior d'olis saludables i que en canvi, quan l'aigua era més freda, tenien un valor nutricional molt superior. Aquest fet, és clar, no només té implicacions rellevants pels mascarells i la resta de depredadors que s'alimenten d'aquests peixos i mol·luscos sinó, també, pels humans, que també es veuen afectats per l'oscil·lació del valor nutricional deus seus aliments. Gràcies a aquesta investigació pionera, però, serà possible relacionar la qualitat dels recursos marins amb una sèrie de variables com ara la seva ubicació, la profunditat i la temperatura de les aigües, un factor que podrà ser tingut en compte pels pescadors per saber on és més rendible pescar des d'un punt de vista nutricional.

 

Aquest descobriment també pot jugar un paper molt important en les ciències ambientals i en la conservació tant dels ecosistemes com d'espècies concretes. La dieta i el comportament dels depredadors marins varia substancialment segons si la temperatura de les aigües és més alta o més baixa. Quan l'aigua és més calenta, per exemple, els mascarells tenen molt més difícil aconseguir menjar perquè han de fer viatges més llargs i en un territori molt més ampli per aconseguir menjar que, a més, els proporciona molta menys energia. Així doncs, aquesta investigació pot servir per entendre i protegir les rutes migratòries que fan servir algunes espècies, contribuint a assegurar la seva supervivència, protegint les zones on s'alimenten i els hàbitats on viuen durant cada estació.