Els aliments amb molt de sucre augmenten la possibilitat de patir fractures òssies

Un estudi demostra la relació entre ingerir aliments amb carbohidrats amb un alt índex glucèmic i el risc de trencar-se un os
Caramels
Caramels | Joy (Flickr)

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut Català d’Investigació Sanitària Pere Virgili han demostrat que la ingesta d’aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic alt, que es descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa a la sang, augmenta el risc de patir una fractura òssia. Són aliments com els cereals refinats, el pa, les pastes blanques o els dolços. Estudis recents han posat de manifest la importància de la qualitat dels carbohidrats per tenir millor salut cardiovascular, millor control de la glucèmia i, per tant, de la diabetis tipus 2, i s’ha vist que també podria tenir beneficis en alguns tipus de càncer. No obstant això, aquesta és la primera vegada que es demostra la importància de la qualitat dels hidrats de carboni en la salut òssia i el consegüent risc de fractura.

Aquests són els resultats d’un treball coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, que ha fet l’investigador predoctoral Jesús F. García-Esparver i que han liderat la investigadora Mónica Bulló i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Salas-Salvadó. El grup d’experts atribueix aquests beneficis sobre la salut òssia a la qualitat nutricional dels hidrats de carboni de baix índex glucèmic i amb alt contingut en fibra, antioxidants i altres substàncies bioactives amb potencial antiinflamatori. La recerca, publicada a la revista 'American Journal of Clinical Nutrition', es va realitzar en un total de 870 persones d’entre 55 i 80 anys amb alt risc cardiovascular. Els participants es van reclutar a través dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut de les comarques de Tarragona. Després d’un seguiment de gairebé nou anys de mitjana, s'ha comprovat que les persones que seguien una dieta amb carbohidrats de més índex glucèmic tenien més risc de patir aquestes fractures independentment d’altres factors de risc associats com l’edat, el sexe o la diabetis tipus 2. Les dades es recollien a través del registre anual de l’alimentació mitjançant qüestionaris específics per tenir en compte l’efecte de possibles canvis que es poden produir durant aquests anys sobre el risc de fractures.