MonPlaneta
Uns 75.000 catalans podrien viure en zones inundables d’aquí a només deu anys
  • CA

L’associació ciutadana Observatori de la Sostenibilitat assegura, al seu darrer informe, que Catalunya serà la segona zona de l’estat espanyol amb més ciutadans afectats per inundacions associades al canvi climàtic, només per darrere del País Valencià. Així, segons els seus càlculs, aproximadament 75.000 catalans viuran en zones inundables d’aquí a només deu anys, una xifra que, d’aquí cinc segles, podria ser de 190.000. Al conjunt de l’estat, la xifra de persones que viuen a zones costaneres i estan en risc de ser afectades per inundacions d’aquí a una dècada és de 330.000 persones.

Així doncs, podria ser que la situació -certament particular per les seves característiques- de la ciutat de Venècia, que acaba de patir unes inundacions molt greus, podria anar fent-se cada vegada més habitual a altres indrets de la riba del Mediterrani com Catalunya o el País Valencià. Segons el mateix informe de l’Observatori de la Sostenibilitat, el 2,35% de la superfície artificial -nuclis urbans, sòls industrials, sòls artificials d’ús agropecuari, d’usos terciaris, equipaments i infraestructures- de tota la franja costanera de l’estat espanyol, tant peninsular com de les Illes Balears, es troba a la làmina d’inundació amb període de retorn de deu anys.

Posar remei a aquesta situació no serà, en cap cas, senzill, però els experts que han elaborat aquest informe inclouen una sèrie de propostes que podrien, si més no, pal·liar els efectes d’aquestes més que probables inundacions. Entre les recomanacions hi podem trobar el retrocés de la superfície urbanitzada, especialment de zones amb desenvolupaments il·legals o irregulars; la revisió dels plans d’urbanització ja aprovats, cosa que ja s’està fent amb una part important del litoral català; adaptar el disseny de les infraestructures al perill d’inundacions; protegir els col·lectius més vulnerables; implantar solucions basades en el funcionament de la natura; elaborar plans de gestió del risc d’inundació adients i finalment, aconseguir el finançament necessari per emprendre totes aquestes mesures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa