Catorze tortugues babaues són retornades al mar

Aquesta espècie vulnerable sovint queda atrapades en xarxes de pesca. Gràcies a la sensibilització de les comfraries, moltes poden ser salvades i tornar al seu hàbitat natural
Tortuga babaua entrant al mar
Tortuga babaua entrant al mar | D.P.

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins han alliberat a la barra del Trabucador de La Ràpita (Montsià) 14 tortugues babaues (Caretta caretta) que han estat recuperades per la Fundació CRAM. Les tortugues, de pesos que van entre els 3 i els 73kg, van quedar atrapades per accident en xarxes de pesca a la zona de La Ràpita entre els mesos d'octubre i de desembre i van ser rescatades i traslladades al centre de recuperació gràcies a l'avís dels pescadors. Aquestes eren 14 de les 26 tortugues d'aquest tipus que van poder ser rescatades a Catalunya al llarg de 2017, de les quals ja se n'han posat en llibertat 20. Les altres 6 continuen en tractament i s'espera que aviat puguin ser tornades al mar.


 

Aquestes xifres són una bona mostra de l'èxit del programa de la Generalitat per sensibilitzar i implicar els pescadors en el rescat d'aquesta espècie vulnerable. Des de l'abril, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat col·labora amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per dur a terme aquest projecte al Delta de l'Ebre on, passat l'estiu, hi ha una concentració elevada de tortugues babaues a causa de la calidesa de les seves aigües, i és on més exemplars se'n capturen accidentalment. Gràcies a aquest treball conjunt, el 2017 els vaixells que van recollir alguna tortuga i van donar l'avís van ser nou. El tractament d'aquests animals és clau a l'hora d'assegurar la seva supervivència, ja que a l'hora de recollir les xarxes fins a la superfície poden patir accidents per descompressió i, sense l'atenció clínica adequada, podrien morir. El programa recull els exemplars capturats el més aviat possible i els trasllada al centre de recuperació que el CRAM té al Prat del Llobregat per examinar-los i sotmetre'ls al tractament més indicat. La necessitat d'atenció ràpida és el que mou a la Generalitat a incentivar a confraries de pescadors perquè s’hi impliquin, ja que la seva col·laboració i participació és bàsica per a la conservació de la fauna marina protegida en general i de les tortugues marines en particular.


 

L'alliberament de les tortugues s'ha fet en presència de pescadors de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i de les seves famílies, que havien capturat accidentalment les tortugues i han pogut participat al seu retorn a la natura. També hi han participat tècnics i voluntaris de la Fundació CRAM i personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Cos d’Agents Rurals. La Caretta caretta és una espècie vulnerable que funciona com un important bioindicador de la qualitat del medi marí. És l’espècie principal de tortuga a la Mediterrània, on cria sobretot al sud i oest. És carnívora i s'alimenta de mol·luscs, crustacis, peixos, meduses, principalment. Durant l’estiu, les femelles retornen a dipositar els seus ous a prop de la mateixa platja on havien desclòs. Per protegir i conservar l’espècie, la Generalitat té en marxa una campanya de sensibilització ciutadana, que, davant la descoberta d’una posta, demana alertar al 112 i no destorbar l’animal.

Comentaris

envia el comentari