MonPlaneta
Venècia viu la segona marea alta més important de la història de la ciutat
  • CA
Les inundacions d’aquesta nit passada a Venècia | Ajuntament de Venècia

Venècia, la ciutat dels canals, està experimentant la segona marea alta –“acqua alta”, com és coneguda allà– més alta de tota la seva història. Les pujades i baixades de l’aigua, a causa de la peculiar ubicació geogràfica de la localitat, són molt habituals, però aquesta vegada, una suma de circumstàncies com la lluna plena, una pressió atmosfèrica baixa, un vent de xaloc fort i una pluja intensa ha fet que el nivell de les aigües pugés fins a 187 centímetres durant la nit de dimarts a dimecres. Per trobar una xifra més alta, ens hauríem de remuntar al novembre de 1966, l’únic cop que es té constància que les inundacions van ser pitjors: en aquella ocació, l’aigua va pujar 194 centímetres i va causar destrosses greus.

Els efectes de les inundacions a la ciutat han estat molt greus | Ajuntament de Venècia

En aquesta ocasió, l’aigua ha inundat un bon nombre d’edificis i fins i tot alguns dels famosos palaus de Venècia. L’alcalde de la ciutat, Luigi Brugnaro, ha anunciat que demanarà la declaració d’estat de crisi a la regió del Vèneto i també la d’estat d’emergència al govern italià. Així mateix, ha demanat als ciutadans i les empreses que s’hagin vist afectats per les inundacions que aconsegueixin el màxim de material gràfic i documentació possible que demostri els danys que han patit les seves propietats en unes inundacions que, a través de Twitter, ha qualificat de “dramàtiques” i que encara no s’han acabat: la previsió per als propers dies estima que, fins dissabte, els moments d’aigua més alta podrien tornar a superar el metre d’alçada.

La ciutat antiga de Venècia vista des de l’aire, mostrant el risc que correria el nucli si el nivell del mar pugés | Wikimedia Commons

A finals del 2018, Venècia ja va patir les pitjors inundacions dels darrers deu anys. La pujada del nivell del mar, causada per l’escalfament global d’origen humà, està amenaçant les poblacions costaneres de tot el món i aquesta en concret, per la seva ubicació geogràfica, és sens dubte una de les més amenaçades del món. A més de la seva importància com a urbs, Venècia també va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i, com a tal, és un dels indrets amb aquesta categoria que es troba més amenaçat, juntament amb altres ciutats i monuments de la riba del Mediterrani. La ciutat, a més, s’està enfonsant, agreujant encara més els efectes de la pujada de les aigües. Per protegir-se de tot això, Venècia fa anys que va posar en marxa el projecte Moisès, una xarxa de barreres submergides que, esperen, pugui salvar la ciutat de la desaparició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa