MonPlaneta
Vandellós I, 30 anys de l’accident més greu de la història nuclear de l’estat
  • CA
Vandellòs I va ser clausurada després de l’accident i es va convertir en el Centre Teconològic Mestral | Enresa

Ecologistes en Acció demana tancar les centrals nuclears de tot l’estat amb motiu dels 30è aniversai de l’accident de Vandellós I, dia 19 d’octubre de 1989. En un comunicat afirmen “és important tenir memòria i recordar el que va passar a Vandellós per poder acabar ab l’energia nuclear quan abans millor”.

L’organitzció ecologista recorda com a la central, transformada actualment en el Centre Tecnològic Mestral, va patir una avaria dia 19 d’octubre de 1989 a les 21.39h, que va provocar una fuita d’hidrogen que va acabar explotant i va ser la causa d’un incendi quan va entrar en contacte amb l’aire i l’oli a una temperatura molt elevada.

“L’incendi es va estendre ràpidament a traves del cablejat, que no era ignífug i va afectar gran part de les instal·lacions de control del turboalternador, l’alimentació elèctrica de potència i l’ordinador central que controlava el reactor”, relaten Escologistes en Acció en el mateix comunicat.

Fa 30 anys la central Vandellòs I va patir un accident molt greu que va portar al seu tancament

Asseguren que va ser especialment important el fet que la calor de l’incendi va trencar la junta de dilatació d’una canonada que portava aigua per a refrigerar el reactor, el que va provocar una inundació a la part baixa del reactor amb aigua de mar que va inundar dos del quatre turbobufadors que refrigeren el reactor.

Ecologistes en Acció recorda que la manca d’aigua i els dos ventiladors en el sistema de refrigeració van fer que el nucli s’escalfés més, i que passades les 4h de la matinada, amb el suport dels tècnics i dels bombers es va aconseguir extingir l’incendi i reactivar manualment el circuit de refrigeració apagant la cental.

Així i tot, des d’aquesta entitat, afirmen que “la temperatura del reactor va quedar a tres graus de provocar una catàstrofe” i segons un informe del Consell de Seguretat Nuclear posterior, també es va constatar que la temperatura de les piscines de conteció i la pressió interna del reactor van fregar els màxims admissibles.

“La lluita social que va seguir després de tancar Vandelló I va ser intensa i efectiva perquè va acabar amb el tancament de la central, però el final de l’energia nuclear quedava encara lluny” lamenten els ecologistes. Tot i que celebren que en els última 30 anys l’energia nuclear hagi perdut pes en el conjunt de l’estat. Ha passat de produir el 50% de l’energia elèctrica, a produir-ne un 20%.

Des d’aquesta organització veuen “un fil d’esperança” en l’acord del Govern del PSOE amb les empreses elèctriques i també en la Llei sobre el canvi climàtic del Parlament de Catalunya que contempla el tancament de les centrals nuclears en 10 anys.

La despesa del desmantellament

Des de Greenpeace per la seva banda asseguren que 30 anys després és la ciutadania, i no l’empresa, qui paga els costos de l’accident. La planta operada en aquell moment per la companyia Hispano-Francesa d’Energia Nuclear va cessar la seva activitat el 31 de juliol de 1990 quan es va tancar. Ara, la planta està a càrrec de l’empresa pública Enresa i es troba en el nivell 3 del desmantellament del calaix del reactor. L’última fase de tancament de la central serà executada al voltant de l’any 2028.

Així hauria de quedar l’antiga central Vandellòs I un cop s’hagi desmantellat del tot | Enresa

El combustible gastat (urani enriquit) va ser portat a l’Hague (França). Enresa va pagar 250 milions d’euros fins al 2010 per aquest concepte, després el va ampliar per 194 milions d’euros més fins al 2017, i des de llavors es paga una penalització de 75.000 euros diaris que seran retornades a Enresa en el moment de l’últim retorn de residus, que amb els acords actuals ha de ser a mitjans de 2023.

Enresa, sota el seu actual Pla de Gestió de Residus Radioactius, preveu i calcula els costos i finançament, d’entre altres, els de Vandellòs I. Segon Greenpeace, “el Pla vigent està completament desactualitzat des de 2010, té severes carències, i la proposta que hi ha està a hores d’ara paralitzada per falta d’un Govern que pugui tramitar-ho”.

Raquel Montón responsable de la capanya nuclear de Greenpeace assegura que “Tres dècades després de l’accident, Vandellòs I segueix necessitant finançament, gestió i seguretat. La realitat és que l’energia nuclear, amb accidents o sense, és imprevisible i molt cara”, i ha recordat que “els beneficis de les centrals nuclears se’ls emporten les empreses, però els seus errors els paga la ciutadania”.

Divendres 25 i dissabte 26 d’octubre Greenpeace i Ecologistes en Acció han organitzat unes jornades a l’Antiga Audiència de Tarragona per parlar sobre diferents aspectes de l’accident de Vandellòs i l’energia nuclear.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa