MonPlaneta
La urbanització massiva ha degradat la majoria de la costa catalana
  • CA

L’informe ‘A Tota Costa’, elaborat conjuntament per l’Observatori de la Sostenibilitat i l’organització ecologista Greenpeace, posa de manifest que la construcció a les zones costaneres del nostre país està degradant tot el litoral i els seus recursos naturals. Per primera vegada, un informe ha avaluat l’estat de la costa a tot l’estat espanyol basant-se en la pèrdua de béns i serveis ambientals als primers 10km de franja costanera. A nivell espanyol, el 80% dels recursos ambientals estan degradats a causa de la urbanització massiva.

D’ençà de l’aprovació de la Llei de Costes, el 1988, la superfície urbanitzada s’ha duplicat i, en comparació amb el 2% del territori interior de l’Estat que es troba urbanitzat, el percentatge a les costes s’enfila fins al 13,1%. Els ecosistemes costaners proporcionen béns i serveis ambientals que són claus per al desenvolupament econòmic i social de les comunitats que hi viuen, contribuint a la seguretat alimentària, la recerca i el desenvolupament i el turisme, entre d’altres. A més, també ajuden a adaptar-nos als impactes del canvi climàtic, generant pluges per frenar les sequeres, amortint les inundacions i controlant l’erosió del sól.

Actualment, però, el desenvolupament immobiliari ha saturat les costes i impedeix que proporcionin els beneficis que podrien permetre un futur sostenible. Segons afirma l’estudi, la urbanització i la destrucció dels ecosistemes estan concentrats en diverses zones. En destaca Barcelona, amb un 40,9% del litoral urbanitzat -la xifra més alta de l’Estat- i que contribueix a que Catalunya també lideri la llista de comunitats autònomes espanyoles amb més urbanització, situant-se en un 26,4%. El País Valencià, per la seva banda, es situa segon amb un 23,1% del litoral degradat i un 74,3% de la seva línia de platja urbanitzada.

Pel que fa als serveis ambientals, la superfície ocupada per cultius i pasturatges s’ha reduït un 13,1% a tot l’Estat, reflectint un canvi en l’activitat econòmica i els usos del sol el favor del turisme massiu. La vegetació de la ribera dels rius i altres llits d’aigua també ha caigut més d’un 10%, augmentant la vulnerabilitat de les poblacions humanes davant fenomens climàtics extrems. També s’està perdent la capacitat d’extracció de sal de les salines, la generació de pluges per la pèrdua de boscos i aiguamolls i les opcions d’oci a l’aire lliure per l’artificialització del medi natural.

Greenpeace, en un comunicat, ha recordat que “el benestar de milions de persones depèn dels ecosistemes costaners” i que cal “aturar la destrucció de la costa i dels seus serveis per no hipotecar el nostre futur. L’organització ecologista reivindica una gestió adequada de tot el territori costaner, que tingui en compte els béns i serveis que aporten els ecosistemes i que vagi més enllà de les fronteres dels espais naturals protegits per estendre’s a tot el litoral. Concretant, fa una sèrie de propostes per revertir la situació actual:

– Elevar la consideració política de la protecció del medi ambient i la biodiversitat, i reconèixer-ne el valor com a vector de la transició ecològica de l’economia.

– Augmentar el nombre d’àrees protegides al litoral, tant terrestres com marines per aturar el procés de degradació de la costa i garantir el bon funcionament dels ecosistemes.

– Una planificació integral del litoral per sobre de l’escala municipal orientada a la conservació dels ecosistemes i que tingui en compte els efectes del canvi climàtic.

– Declarar les zones de la Xarxa Natura 2000 europea com a espais naturals protegits pels governs autonòmics, especialment els que es troben en l’àmbit de competència de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar.

– Crear infraestructures verdes i corredors que protegeixin els processos ecològics essencials.

– Establir les infraestructures ambientals necessàries per aconseguir la depuració de totes les aigües residuals continentals i acabar amb els abocaments al mar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa