MonPlaneta
La UPC desenvolupa una eina innovadora per anticipar catàstrofes naturals
  • CA
El conseller Buch i la resta de responsables d’A4CAT durant la presentació al CECAT | Departament d’Interior

El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat de la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, i del director del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Sempere, ha presentat avui l’eina A4CAT (Anywhere for Catalonia) que automatitza, pel que fa a pluges i inundacions, nevades i incendis forestals, la integració de totes les dades de què disposa avui Protecció Civil per separat per facilitar la monitorització dels fenòmens i especialment la interpretació i anàlisi dels elements de risc en curs. També anticipa l’evolució a curt termini dels fenòmens amb molta precisió i a 2 hores vista. Aquestes informacions es creuen amb la situació al territori d’elements crítics -escoles, hospitals, zones inundables- permetent una gestió i resposta proactiva i no tant sols reactiva.

A la presentació, que ha tingut lloc al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil, Buch ha explicat que “aquesta eina permet poder anticipar-nos davant dels fenòmens meteorològics que ens provoquen emergències al nostre país i tenir una fiabilitat molt més elevada davant de qualsevol avís que emetem des de Protecció Civil”. El conseller també ha afirmat que “quan parlem d’emergències, aquesta eina és vital, ja que ens permet preveure molt més abans qualsevol dels efectes que pugui tenir una emergència meteorològica. Si bé no pot tenir una fiabilitat del 100% perquè parlem de fenòmens meteorològics, tampoc ho hem de fer de prediccions sinó de molt alta fiabilitat”.

El resultat de l’ús d’aquesta eina, que actualment està en fase de proves al CECAT i que s’ha aplicat en els casos reals més recents com en els forts aiguats que van caure a les Terres de l’Ebre, permet anticipar-se als danys greus dels fenòmens de risc meteorològic a través dels avisos automatitzats i d’emetre alertes per protegir la població amb les mesures d’emergències necessàries. En aquest sentit, el titular d’Interior ha fet una crida a les institucions, administracions i a la societat en general perquè segons ha explicat, “el que abans eren previsions, ara són comunicacions amb molta fermesa, i per tant, s’ha de confiar amb aquests avisos i alertes de Protecció Civil que són per complir”, ha matisat, “per garantir la seguretat dels ciutadans”.

Conseqüències d’un aiguat recent a Terrassa | Cristóbal Castro

El Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la Universitat Politècnica de Catalunya coordina el projecte europeu ANYWHERE, centrat a desenvolupar una plataforma multirisc de detecció primerenca per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens meteorològics i climàtics extrems abans que es produeixin. També permetrà millorar la gestió de resposta davant situacions d’emergència i ajudar les poblacions exposades a evitar la pèrdua de vides humanes, l’afectació d’infraestructures i els danys econòmics derivats. Les emergències relacionades amb els fenòmens meteorològics i climàtics extrems afecten profundament la societat i ocasionen un gran impacte econòmic. Amb el canvi climàtic, els experts coincideixen que aquests fenòmens s’estan tornant més freqüents o intensos, amb efectes potencials més devastadors sobre persones i béns materials.

És en el context mencionat de major intensitat dels fenòmens meteorològics adversos que es desenvolupa el projecte ANYWHERE, finançat amb 12 milions d’euros pel programa europeu de recerca i innovació Horizon 2020, iniciat el 2016 i que finalitza el 2019. En el projecte hi participa un consorci format per 34 organitzacions d’11 països europeus, amb representants del món científic (universitats i centres de recerca), desenvolupadors de tècniques de previsió, autoritats gestores d’emergències a nivell nacional, regional i local (administració), així com empreses del sector (indústria). La plataforma incorpora un sistema de detecció primerenca (Multi-Hazard Early Warning System) on s’integren uns 300 algorismes i productes de previsió per diversos tipus de riscos meteorològics i climatològics (com ara tempestes de pluja o neu, inundacions, sequeres, onades de calor, vents forts o focs forestals, entre d’altres), és fruit dels avenços científics i tecnològics dels darrers deu anys en metodologies de previsió avançada i models d’impacte de fenòmens meteorològics.

L’eina està dissenyada per ajudar a pronosticar l’evolució immediata dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems i preveure l’impacte concret en el territori, permetent l’actuació en conseqüència per part del sistema de protecció civil i emergències per evitar danys econòmics i, en última instància, salvar vides. La plataforma és capaç de simular més d’un risc simultàniament i de traduir la predicció meteorològica en impactes quantitatius i mesurables, parant especial atenció en l’afectació en les persones (focalitzant-se en zones habitades) i les infraestructures crítiques (carreteres, hospitals, col·legis, determinades indústries).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa