La UNESCO reconeix la Conca de Tremp-Montsec com a Geoparc

Dinou municipis lleidatans es converteixen en el segon parc de Catalunya que rep aquest segell internacional que reconeix el seu patrimoni geològic, paleontològic i miner.

Membres de l'associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec
Membres de l'associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec | Generalitat de Catalunya

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura ha decidit que la Conca de Tremp-Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials, reconeixent la importància dels seus patrimonis geològic, paleontològic i miner a nivell internacional. Aquest distintiu no és una figura legal de protecció sinó que posa en valor el model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible i involucrant les comunitats locals en tot moment. Aquest reconeixement de la UNESCO comporta entrar a formar part de la seva xarxa internacional i d'un programa propi, que suposaran un gran impuls pel turisme i l’activitat econòmica. A dia d'avui, la Xarxa Global de Geoparcsestà formada per 140 localitzacions de 38 països, 73 dels quals formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es troben a 24 països del continent. El nou Geoparc Conca de Tremp-Montsec és el segon de Catalunya després del de la Catalunya Central i està format de 19 municipis de les comarques lleidatanes del Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, una àrea que supera els 2.000 km² i té un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar els Pirineus i conté elements que ajuden a explicar l'evolució de la vida al nostre planeta, com ara les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.

La incorporació del geoparc a la xarxa afavorirà la formació de professionals i emprenedors locals, reforçarà la qualitat i distribució del seu atractiu turístic i en crearà de nous, com el geoturisme, que també ajudaran a promocionar els productes locals, facilitant la generació d'ocupació i dinamitzant l'economia local. Segons Joan Ubach, president del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, el reconeixement “és un revulsiu per a la zona" i li donarà "una gran visibilitat i reconeixement internacional”. Amb el segell de la UNESCO, el territori podrà emprar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs i posicionar-se internacionalment per atraure turisme responsable i de qualitat. Segons els càlculs, una estratègia de desestacionalització podria duplicar el nombre de visitants en 5 anys i que, per a cada euro invertit, hi hagi un retorn d'entre 10 i 20€. Per mantenir la marca de qualitat, la UNESCO avaluarà la gestió del parc cada 4 anys per veure si s'han complert els objectius marcats i si s'aposta pel desenvolupament sostenible i en benefici de la població local.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat, s'encarrega de la direcció científica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec i ha col·laborat en la redacció d'alguns aspectes del seu pla director i en la preparació de la visita d’avaluació de la candidatura. El seu director, Jaume Massó, posa en valor que “des de fa cent anys les universitats, els centres de recerca i la indústria d'hidrocarburs de tot el món utilitzen l'àrea de la conca de Tremp i rodalies com a laboratori natural de geologia” i lloa que el projecte del geoparc vulgui “utilitzar les Ciències de la Terra com a nucli per integrar els patrimonis de la zona, inclosos els naturals i els culturals”.

Vista general de Gurp, al Pallars Jussà
Vista general de Gurp, al Pallars Jussà | Gustau Erill i Pinyot (CC)

Per als paleontòlegs, la conca té una gran representació de l'evolució de la vida a la terra del Devonià al Paleogen, amb fòssils de vertebrats, invertebrats i plantes entre els quals destaquen les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa i que han permès conèixer millor el final de la seva era. Les primeres restes d'aquests animals que es van trobar a Catalunya van ser descobertes fa 100 anys durant la construcció de la presa de Talarn, dins el Geoparc. Per la Conca també transcorre el perfil ECORS dels Pirineus, que va ajudar a entendre la formació de serralades de col·lisió semblants, i té singularitats com l'eslavissada de Puigcercós, les formacions úniques dels estanys de Basturs i l'estratotip de l'Ilerdià, testimoni de l'últim mar que hi va haver al territori.

Pel que fa al patrimoni relacionat amb l'activitat humana, el passat miner del geoparc ha inclòs l'obtenció de sal, calç, ciment, carbó, ferro, plom, zinc, coure i, fins i tot, urani; i continua sent escenari de nous descobriments com el primer mineral descrit a Catalunya: l’abellaïta. Les característiques del territori també tenen un gran valor a l'hora d'explicar la història de la Humanitat, de la prehistòria i l’època romana a l’Edat Mitjana i fins a l’actualitat. Les festes de la zona (les falles o els raiers), la seva gastronomia, els productes típics de la terra i les varietats locals, com l’ovella Xisqueta, són altres reclams culturals. El cel de la zona, a més conserva una qualitat excepcional, reconegut com destinació turística i reserva Starlight.

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre medi ambient? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari