El turisme és responsable del 8% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle

Les estimacions anteriors, incompletes, deien que només era d'entre un 2,5 i un 3%. El creixement del sector fa témer que sigui difícil controlar el seu increment.
Uns turistes a Barcelona fent un tour amb bici
Uns turistes a Barcelona fent un tour amb bici | Wikimedia

El turisme, amb totes les activitats que se'n deriven, és el causant d'aproximadament el 8% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'origen humà del món, relacionats directament amb l'escalfament global i el canvi climàtic. Aquesta activitat econòmica suposa una contribució molt important al producte interior brut mundial i, segons les estimacions, continuarà creixent a un ritme del 4% anual, molt més ràpidament que altres sectors. Fins ara, les emissions de diòxid de carboni que hi estan relacionades no s'havien quantificat adequadament i, segons sembla, són molt superiors al que es creia fins ara. Això és el que es desprèn dels resultats d'un estudi que ha estat publicat recentment a la revista 'Nature Climate Change' i elaborat per científics de la Universitat de Sydney (Austràlia), la Universitat Nacional Cheng Kung (Taiwan), la Universitat de Queensland (Austràlia) i el ministeri de Finances d'Indonèsia. A partir de l'estudi dels fluxos de CO2 entre 160 països, els experts han arribat a la conclusió que l'increment d'emissions entre 2009 i 2013 va ser quatre cops superior a les estimacions que s'havien fet i que l'augment de la demanda turística està superant àmpliament els esforços per reduir les emissions amb els sectors relacionats amb el turisme com són el transport i la producció de béns de consum i alimentaris. Segons els mateixos autors, el turisme continuarà sent una part important i creixent de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle.


 

Arreu del món, el turisme mou aproximadament un bilió de dòlars anuals, contribuint al 7% de les exportacions globals i, per tant, tenint un paper molt important a l'economia mundial. Durant els darrers anys, l'impacte econòmic del turisme ha anat creixent a un ritme aproximat d'entre el 3 i el 5%, superant el creixement del comerç internacional, i es preveu que aquesta tendència es mantingui més enllà de l'any 2025. Tot i això el seu impacte ambiental, especialment en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, no s'havia estudiat amb deteniment. El transport, un element molt important del turisme, és un dels principals generadors de diòxid de carboni del món, i la fabricació, manteniment o cultiu dels productes que consumeixen els turistes com ara el menjar, l'allotjament i altres compres tenen un cost en gasos d'efecte hivernacle. Aquest darrer estudi ha tingut en compte tots aquests factors a l'hora de calcular l'impacte real del turisme en el canvi climàtic i ha mirat atentament països com l'estat espanyol, el Regne Unit, Taiwan, la Xina, Aràbia Saudita, el Brasil, Islàndia, Austràlia i Nova Zelanda.

 

Les estimacions d'emissions de CO2 relacionades amb el turisme que s'havien fet fins ara havien donat com a resultat xifres com 1.300 milions de tones (2005) o 1.120 milions de tones (2010), cosa que suposaria aproximadament entre un 2,5 i un 3% de les emissions globals. Els responsables d'aquest nou estudi, però, destaquen que aquests càlculs no tenien en compte la cadena de subministraments que hi ha darrere el turisme i que, per tant, no representaven la seva empremta de carboni real, que en realitat és molt superior.

Comentaris

envia el comentari