MonPlaneta
Troben morts en circumstàncies estranyes dos defensors de la papallona monarca en dos dies
  • CA

El guia i activista en defensa de la papallona monarca Raúl Hernández va ser trobat mort aquest passat dissabte a la localitat mexicana d’Ocampo, a l’estat de Michoacán, segons van informar les autoritats del país. Aquest fet, per sí sol, podria no ser especialment sorprenent si no fos per què, el dia anterior, divendres, el cadàver del també ecologista i protector de les papallones monarca, Homero Gómez, va ser localitzat en un estany de la mateixa població. La desaparició d’Hernández havia estat denunciada per la seva família hores abans de trobar el seu cos mentre que, en el cas de González, duia desaparegut des del passat tretze de gener.

Un comunicat de la policia mexicana explicava que el cadàver de Raúl Hernández presentava “cops a diverses parts del cos i una ferida al cap causada per un objecte esmolat”. El cos d’Homero Gómez, per la seva banda, també tenia una ferida al cap però l’autòpsia va revelar que la seva mort va ser per ofegament, en caure o ser llençat a l’estany on va ser trobat. La Comissió de Drets Humans de Mèxic ha afirmat que la mort de tots dos, amb signes evidents de violència, podria ser fruit del conflicte entre les seves activitats com a defensors del medi ambient i de les papallones monarca i les dels llenyataires il·legals que operen a la zona.

L’estat de Michoacán conté la Reserva de la Biosfera de la Papallona Monarca, un espai de bosc declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que cada tardor reuneix fins a mil milions d’exemplars d’aquesta espècie, que hi migren des de diversos indrets d’Amèrica del Nord en un cicle migratori que dura nou mesos. La quantitat de papallones és tan gran que cobreixen els arbres fins al punt de trencar branques i, quan volen, fan un soroll semblant al de la pluja.

A causa de la vida de les papallones, curtíssima, la migració cobreix la vida sencera de quatre generacions de papallones, un fet que és considerat un dels grans misteris de la natura, ja que tot i això les monarques continuen fent la mateixa migració cada any. Aquest espai natural protegit, però, està amenaçat per la tala il·legal d’arbres i la destrucció dels hàbitats per acollir nous espais residencials per a humans. El 2015, de fet, la mateixa UNESCO ja va alertar del perill en què es trobaven les papallones monarca, la població de les quals va baixant lentament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa