MonPlaneta
Territori col·laborarà amb l’Observatori Fabra per per mesurar la qualitat de l’aire
  • CA
Moment de la signatura del conveni de col·laboració | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Joan Jofre, han signat aquest dimecres el conveni que materialitza l’acord d’ambdues parts per a mesurar la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona. Concretament, el conveni formalitza la instal·lació d’una estació de vigilància i control de la contaminació de l’aire a l’Observatori Fabra. A l’acte també hi ha assistit el director de l’Observatori Fabra, Jorge Núñez. Així, s’ha ampliat la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA), creada el 1983 per avaluar i fer el seguiment de la presència de diversos contaminants a l’aire. Amb aquest, la xarxa ja compta amb 129 punts de mesurament repartits per tot Catalunya. D’acord amb el conveni, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona cedeix l’espai on s’ubica la nova estació, i el subministrament elèctric necessari, mentre que el Departament de Territori i Sostenibilitat s’encarrega del manteniment i reposició d’equips i material. L’estació funciona en proves des de fa uns mesos.

Inicialment les estacions de la XVPCA s’ubicaven a punts on a priori caldria esperar la màxima concentració de contaminants. Tanmateix, aviat es va fer necessari mesurar també en altres tipus d’entorn, més rurals, que no tenen influència directa de les emissions urbanes ni industrials. També fora de les principals àrees de població, per conèixer algunes de les dinàmiques que governen els processos de transport, dispersió i transformació dels contaminants. En aquest marc, l’estació de l’Observatori Fabra permet enregistrar dades de contaminació sense cap interferència de l’entorn immediat, i conèixer el comportament en vertical dels principals contaminants al costat de la principal conurbació a Catalunya i en alçada, per primer cop en aquest àmbit. Aquest aspecte és especialment rellevant, atès que fins ara només es disposava d’informació en superfície (totes les estacions són a poca altitud) que proporcionaven dades del comportament de les capes més baixes de l’atmosfera. També permetrà estudiar les concentracions de contaminants que provenen del vent que bufa a la seva altitud.

L’Observatori Fabra es troba dins d’una zona de protecció especial per a l’ambient atmosfèric. En aquesta zona el Govern té aprovat un pla d’actuació en diferents àmbits per reduir la contaminació. Un dels àmbits en què el pla d’actuació ha aportat millores és en el cas de les situacions episòdiques de contaminació. Es tracta de situacions que es poden allargar algunes setmanes, perquè les condicions atmosfèriques són poc propícies a la dispersió dels contaminants, per la qual cosa els nivells augmenten significativament i poden superar la situació admissible. Estan directament relacionades amb la presència d’anticiclons. També és comú l’absència de vent sinòptic, per la qual cosa la capacitat de dispersió de l’atmosfera en horitzontal és reduïda. Un altre aspecte que acompanya a aquestes situacions és la presència d’inversions tèrmiques, ja sigui de radiació en superfície durant la nit i el matí, com de subsidència en alçada. Aquests fenòmens dificulten la dispersió de l’aire en vertical.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa