Les tecnologies verdes: respectuoses amb el medi ambient i econòmicament rendibles

Les alternatives sostenibles a l'hora de renovar o expandir l'ús de les tecnologies de la informació poden tenir un impacte positiu en els resultats de les empreses.
Centre de dades
Centre de dades | BalticServers

Les empreses que vulguin reduir el seu impacte ambiental sense veure's perjudicades econòmicament tenen una gran aliada en les tecnologies verdes i altres solucions sostenibles, segons afirma un estudi sobre tecnologies de la informació i sostenibilitat que ha estat publicat a la revista 'Production and Operations Management' i que ha liderat Terence Saldanha, professor adjunt de sistemes de la informació a la Universitat de l'Estat de Washington (Estats Units). La seva investigació ha analitzat l'impacte econòmic de les inversions en tecnologies de la informació verdes per avaluar la seva rendibilitat i, en vista dels resultats, sembla que la transició a aquest tipus de sistemes proporciona beneficis a tots els nivells: la imatge de responsabilitat ambiental corporativa, la contribució a la resposta al canvi climàtic i una millora de l'eficiència energètica que proporciona un estalvi econòmic quantificable. A més, els clients i consumidors també valoren molt positivament aquests esforços, augmentant encara més el seu impacte en els resultats comercials de les empreses.


Els Acords de París tenen l'objectiu d'enfortir la resposta al canvi climàtic i, entre els seus punts, reconeixen el paper crucial que hi tindrà la tecnologia. Com a part de les polítiques orientades a limitar l'escalfament global, les noves normatives promulgades pels governs han empès moltes empreses a introduir canvis que facin èmfasi en la sostenibilitat. Això, que en principi sembla que hagi de tenir com a conseqüència un impacte econòmic negatiu en qualsevol empresa que es vagi obligada a introduir reformes en els seus sistemes de producció, instal·lacions, etc, de fet podria arribar a ser beneficiós si s'implementa correctament.

 

La inversió en tecnologia, per sí mateixa, no millora els resultats econòmics, sinó que cal estudiar amb cura quan i on es fan les inversions i mirar de treballar conjuntament amb les empreses de tecnologies de la informació per aconseguir el màxim benefici de les dues parts. Segons la investigació liderada per Saldanha, quan les empreses inverteixen en tecnologia pels seus processos interns -modernitzar centres de dades, virtualitzar els servidors, automatitzar processos...- és quan apareixen grans oportunitats de reduir el consum d'energia i fer baixar el capítol de despeses, aconseguint beneficis a mitjà o llarg termini. Alguns proveïdors de tecnologia, a més, estan disposats a signar contractes de col·laboració o d'exclusivitat per a la instal·lació de sistemes més eficients i sostenibles, que disminueixen el volum de la inversió a canvi de la fidelitat a la companyia.


 

Un efecte secundari de l'evolució de la tecnologia, la renovació dels sistemes i la seva expansió a la majoria de processos interns de les empreses, però, serà l'augment dels residus electrònics, una problemàtica que també haurà de ser tinguda en compte i que s'està convertint en un dels grans reptes de futur.
Comentaris

envia el comentari