MonPlaneta
Subirà: “La neutralitat en carboni ha d’esdevenir el motor de l’economia a Catalunya”
  • CA
La secretària Subirà durant l’acte | Departament de Territori i Sostenibilitat

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha explicat, en el marc de la Cimera del Clima de les Nacions Unides que s’està celebrant a Madrid, que “la neutralitat en carboni ha d’esdevenir el motor de l’economia a Catalunya”. Ho ha fet durant un acte sobre la descarbonització de la indústria, on hi ha participat amb el ministre d’Economia, Digitalització, Innovació i Energia del Rin del Nord-Westfàlia, Andreas Pinkwart; la ministra de Medi Ambient, Clima i Desenvolupament Sostenible de Luxemburg, Carole Dieschbourg, i el director general de projectes del Banc Europeu d’Inversions, Christopher Hurst, que ha exposat el paper del BEI en el suport i la facilitació de les transformacions.

Subirà ha posat de relleu l’aposta catalana en la lluita contra l’emergència climàtica i el full de ruta per accelerar la transició cap a una economia baixa en carboni, detallant que “tenim uns objectius ambiciosos que desenvoluparem creant incentius per a l’adaptació dels sectors industrials tradicionals i posant en marxa programes que facilitin i donin suport a l’aparició de noves indústries i a l’adaptació de les actuals”. Des del punt de vista industrial, per al 2030, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associades al comerç de drets d’emissió de CO2 s’haurien de reduir el 43%. Tot això, “gràcies a l’augment de l’eficiència energètica de tots els processos industrials, l’electrificació de la producció energètica, l’afavoriment de les renovables i la substitució de combustibles fòssils per biogàs, biomassa o hidrogen, a més de la introducció de la captura de carboni i el seu ús com a matèria primera, per exemple, en la producció de plàstics”, ha anat desgranant.

“El canvi cap a les energies renovables té un paper fonamental en l’abordatge del canvi climàtic”, ha dit la secretària, “però només amb això, no serà suficient”, ha reconegut. Aquest canvi afecta el 55% de les emissions globals de GEH, però “per assolir objectius sobre el clima, és fonamental que afrontem el 45% restant transformant la manera de dissenyar, fabricar i utilitzar productes i aliments”. D’aquesta manera, “completar els objectius a través de la transició cap a una economia circular ens pot permetre satisfer les necessitats d’una població global creixent, alhora que creem una economia pròspera i resistent que pot funcionar a llarg termini”, ha conclòs Subirà. Per a això és fonamental, ha admès, “esdevenir el cor de la investigació i la innovació del sud d’Europa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa