SpaceX llança el Falcon Heavy, el coet més potent del món

L'empresa d'Elon Musk es posiciona fermament com a punta de llança de l'exploració privada de l'espai gràcies a la possibilitat de reutilitzar els seus propulsors
Llançament del Falcon Heavy des de Cap Kennedy
Llançament del Falcon Heavy des de Cap Kennedy | SpaceX

SpaceX, la companyia de transport aeroespacial fundada per Elon Musk, va fer arribar a l'espai el Falcon Heavy, el seu darrer coet. Aquest passat dimarts, a les 21:45, es va produir el llançament des del Cap Kennedy (Florida, EUA) després d'uns quants endarreriments a causa del vent. El Falcon Heavy, amb capacitat de dur una càrrega de fins a 64 tones a l'òrbita terrestre baixa -entre 200 i 2.000km d'alçada-, és el coet més potent que s'ha llançat a l'espai d'ençà que, l'any 1973, es va utilitzar per darrera vegada el Saturn V de la NASA, el coet que va dur a l'espai 12 missions Apol·lo, incloses totes les que van dur l'home a la Lluna, i l'estació espacial Skylab. El llançament amb èxit del Falcon Heavy obre la porta a una nova era on el transport de material i persones a l'espai serà molt més barata que fins ara gràcies al reaprofitament de components.

 

Vuit minuts després del llançament, els dos propulsors laterals -dos coets Falcon 9- van tornar a la base de llançament i van fer servir els seus propulsors per amortir la caiguda i aterrar de manera simultània, un gran èxit que permet, precisament, que puguin ser reutilitzats, cosa que redueix moltíssim el transport en comparació amb els sistemes anteriors. La fase superior del coet, per la seva banda, va continuar fins a l'espai amb un passatger molt particular: un ninot anomenat 'Starman' -en homenatge a la cançó homònima de David Bowie- assegut dins d'uns Tesla Roadster, el cotxe més espectacular d'una altra de les companyies d'Elon Musk. D'aquesta manera, l'empresa va poder realitzar una gran acció publicitària per celebrar l'èxit d'un llançament que, com totes les primeres proves reals d'un propulsor d'aquesta magnitud, es considerava d'alt risc.

 

 

A més de poder enviar 64 tones a l'òrbita terrestre baixa, un coet de la potència del Falcon Heavy és teòricament capaç de dur càrregues menors a qualsevol part del sistema solar, convertint-lo en un candidat perfecte per ser el coet que protagonitzi no només la tornada de l'home a la Lluna sinó també missions d'exploració a qualsevol racó del nostre 'barri' de l'espai. La cursa, doncs, que semblava molt aturada d'ençà que la NASA va cancel·lar el projecte del transbordador espacial l'any 2011 després de 30 anys operatiu, podria tornar de la mà de l'empresa privada.

El Tesla Roadster pilotat per 'Starman' amb la Terra de fons
El Tesla Roadster pilotat per 'Starman' amb la Terra de fons | SpaceX