MonPlaneta
La sequera deixa al descobert un palau de fa 3.400 anys al Kurdistan iraquià
  • CA

La col·laboració entre arqueòlegs alemanys i kurds ha permès descobrir un palau de 3.400 anys d’antiguitat a l’actual Kurdistan iraquià que va ser construït per l’Imperi Mitanni, una de les civilitzacions més desconegudes de les que poblaven Mesopotàmia en aquella època.

Segons han explicat des de la Universitat de Tubinga (Alemanya), aquest descobriment ha estat possible per la sequera que va afectar l’Iraq, que va fer baixar les reserves d’aigua de la presa de Mosul, deixant al descobert les restes del complex.

Hassan Ahmed Qasim, un dels arqueòlegs kurds que ha participat en les excavacions, ha qualificat la troballa d'”una de les descobertes arqueològiques més importants de la regió en les darreres dècades i il·lustra l’èxit de la col·laboració kurdoalemanya”.

L’any passat, l’equip va posar en marxa una operació de rescat d’emergència quan les aigües en retirada van fer visibles les restes del palau a les antigues ribes del riu Tigris. Ivana Puljiz, de la Universitat de Tubinga, explica que l’Imperi Mitanni, de què s’han descobert molt pocs jaciments, és “un dels imperis menys estudiats de l’antic Orient Mitjà. Ni tan sol s’ha pogut identificar la capital de l’Imperi Mitanni”.

Mapa dels imperis que dominaven l'Orient Mitjà el 1.400 abans de Crist | Wikimedia Commons
Mapa dels imperis que dominaven l’Orient Mitjà el 1.400 abans de Crist | Wikimedia Commons

La recerca a les ruïnes es va haver de fer a corre-cuita ja que, quan el nivell de la presa va començar a pujar una altra vegada, no va passar gaire temps abans que el palau tornés a quedar submergit. Tot i això, es van poder descobrir una desena de tauletes de fang amb inscripcions en escriptura cuneïforme i també restes que les parets del palau havien estat pintades de blaus i vermells brillants.

Puljiz destaca que els murals “probablement eren típics dels palaus de l’antic Orient Mitjà però rarament els trobem preservats”, raó per la qual considera que aquesta troballa és una “sensació arqueològica”. Les tauletes, d’altra banda, han estat traslladades a Tubinga, on un equip alemany mirarà de desxifrar-les amb l’esperança que aportin més informació sobre l’Imperi Mitanni, que havia ocupat parts de Síria i el nord de Mesopotàmia i que va tenir tractes i guerres amb hitites, assiris, cananeus i egipcis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa