MonPlaneta
La selva amazònica podria passar de ser el pulmó del planeta a emetre diòxid de carboni
  • CA
La selva amazònica al Perú | Martin St-Amant (CC)

Una cinquena part de la selva amazònica, coneguda com el pulmó verd més gran del planeta, ja està emetent més diòxid de carboni del que absorbeix, segons revelen les darreres investigacions i tal i com se’n va fer ressò el programa ‘Newsnight’ de la cadena britànica BBC. Després d’una dècada d’estudis de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a la conca de l’Amazones, sembla que un 20% de les terres han passat d’absorbir diòxid de carboni a emetre’n, a causa de la deforestació i els incendis forestals a què està sotmesa aquesta selva. Si un arbre viu captura CO2, la matèria en descomposició -i la seva combustió- n’alliberen. Així, el que se suposa que és un dels indrets on es retiren més gasos d’efecte hivernacle de tot el planeta ho fa cada vegada menys, un problema afegit a les emissions d’origen humà responsables de l’escalfament global.

“Cada any és pitjor”, va afirmar la professora Luciana Gatti, la cap de l’equip de recerca, en declaracions a la cadena pública britànica. Carlos Nobre, un altre dels responsables d’aquest gran estudi, considera la situació “molt preocupant” perquè, afirma, “podria estar mostrant el principi d’un gran punt de no-retorn”. Així, segons indiquen les seves dades, durant les properes tres dècades més de la meitat de la selva es podria convertir en una sabana, una possibilitat que feia temps que els experts temien però que ara és cada cop més clara. Si fa dècades la selva amazònica eliminava uns 2.000 milions de tones de CO2 de l’atmosfera cada any, ara només n’elimina una mica més de la meitat, i això sense tenir en compte les emissions de les zones “mortes” de la selva.

Imatge aèria d’arbres florits d’ipe (en groc) a l’Amazones | Greenpeace

Per al professor Nobre, la situació és crítica: si la desforestació actual de l’Amazones és d’aproximadament un 17%, el punt a partir del qual la situació es tornaria irreversible és, afirma, entre un 20 i un 25%, molt més a prop del que s’havia pensat fins ara i un crit d’alerta per als esforços que, des d’arreu del món, s’estan fent per frenar l’escalfament global i evitar els seus efectes més perjudicials no només per als humans sinó per als ecosistemes de tot el món. La solució, però, és en mans de les autoritats polítiques dels països de la conca de l’Amazones, entre els quals el Brasil, que tenen a les seves mans establir una moratòria a la urbanització i la desforestació de la selva, prendre mesures de prevenció dels incendis forestals i impedir, així, que l’Amazones desaparegui, afectant la resta del planeta i accelerant el canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa